Dan planeta Zemlje

Od 2005. godine ZOV aktivno obilježava 22. travnja, Dan planeta Zemlje. Početkom svake godine pozivamo osnovne škole da nam pošalju likovne i literarne radove na temu zaštite prirode i voda, a za Dan planeta Zemlje izlažemo dostavljene učeničke radove u našem izložbenom prostoru. U stalnom postavu izloženo je oko 350 likovnih i literarnih radova, a izložba ostaje otvorena do idućeg Dana planeta Zemlje u prostorijama upravne zgrade ZOV-a, Čulinečka cesta 287, 10040 Zagreb. Za dogovor o posjetu izložbi i obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda slobodno kontaktirajte gđu. Astrid Werbolle, tel. 01 2415 709 ili gđu. Andreu Ćosić tel. 01/2415 714.

U okviru priprema za proslavu Dana planeta Zemlje, svake godine besplatno dijelimo dječje slikovnice ZOVKO: Mala škola zaštite prirode - Naše vode˝ po osnovnim školama u Zagrebu i bližoj okolici. Slikovnicu smo izdali s namjerom da pobudimo zanimanje i svijest djece predškolske i osnovnoškolske dobi o čuvanju i štedljivom korištenju vodnih resursa. Slikovnicom želimo ukazati na problem ugroženosti i zagađenja prirode i voda te potrebu djelovanja svih nas pri čuvanju prirodnih resursa. Istovremeno želimo naglasiti važnost ekoloških projekata kojima se može, u cijelosti ili djelomice, ponovo vratiti prirodna ravnoteža ugroženih područja. Na taj način želimo doprijeti i do svijesti roditelja, odgajatelja i nastavnika, koji se preko naše akcije upoznaju s radom i svrhom Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba (CUPOVZ).

Slikovnice smo tijekom ovih godina podijelili u više od 100 osnovnih škola u Zagrebu i okolici, a rezultat naše akcije je sve veće zanimanje osnovnih i srednjih škola te fakulteta za rad CUPOVZ-a. Tijekom čitave godine zaprimamo upite i omogućujemo učenicima i studentima obilazak CUPOVZ-a, a naše stručno osoblje pojašnjava rad svih faza uređaja tako da učenici i studenti dobivaju uvid u sve segmente pročišćavanja otpadnih voda.