ZNANJE NA DJELU, pravi vjetar u leđa za mlade!

U tijeku još jedan izvrstan program STEM.RASTEM.ISTRAŽUJEM

Kao pravi domaćini te glavni partner izvrsnog programa za mlade STEM.Rastem.Istražujem, tvrtka Zagrebačke otpadne vode i ove je godine na svom uređaju ugostila profesore i učenike, studente koji su se prijavili na program od izuzetne važnosti za sve generacije.

Riječ je naime o programu „STEM. Rastem. Istražujem“ kojeg su, podsjetimo tek,  zajedno pokrenuli zaklada Znanje na djelu i Institut Ruđer Bošković. Programom se želi mlade upoznati sa STEM područjem – što je STEM, gdje se primjenjuje, što rade stručnjaci u tim područjima te zašto je toliko upražnjenih radnih mjesta u STEM području.

Programom se učenike i nastavnike uključuje u praktično istraživanje prirodnih, matematičkih i tehničkih fenomena i problema u svakodnevnom životu. Potiče ih se da istražuju i eksperimentiraju. Pruža im se stvarna slika primjene STEM-a u životu, industriji i poslovanju.

Tijekom jutarnjih sati učenici ili nastavnici sudjeluju u radionicama koje su pripremili znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, a nakon toga posjećuju tvrtke u kojima se upravo ta znanja koriste u svakodnevnom poslu. Učenici sudjeluju i u manifestaciji Otvoreni dan IRB-a.

Gotovo svi prisutni na našem obilasku uređaja na Žitnjaku imali su pitanje, na koji način je moguće zaposliti se na uređaju koji se bavi ekologijom te koja su znanja i vještine najpotrebnija u tom području. Uz grupu u sklopu programa u pratnji je bila Vera Pfaff, voditeljica ureda Znanje na djelu, dok su od strane ZOV-a sve prisutne proveli uređajem glavni tehnolog Marin Ganjto te glasnogovornica Astrid Werbolle.

Na taj je način još jednom dat pečat na podupiranju programa koji spaja obrazovni i poslovni svijet, a sve kako bi naše mlade zadržali u našoj zemlji i omogućili im lijepu te ispunjenu budućnost na budućim radim mjestima.

Piše: Astrid Werbolle

Foto: Zaklada "Znanje na djelu"