Creativos online
Iz ekologije 11.6.2024.

Najljepši svjetski vrtovi

Prepuni egzotičnog i neobičnog cvijeća, čudnih i fascinantnih skulptura – ovi vrtovi i parkovi širom svijeta nas jednostavno oduševljavaju svojom ljepotom. Predstavljajući spoj divlje, neukroćene prirodne i ljudi koje slobodno možemo nazvati arhitektonskim genijima, ovi vrtovi su pravi mali djelići raja na zemlji.

Izgubljeni vrtovi Heligana u Velikoj Britaniji – Desetljećima zaboravljeni vrt, kojeg su grupa entuzijasta vratili u život. Šetajući kroz vrt tkrit ćete nit bića prekrivenih travom i mahovinom.

mud maid

Izvor: Creativos online

Vrt Marqueyssac u Francuskoj – Ovaj vrt je ustvari jedan sustav labirinata, kreiran od 150 000 stabala šimšira. Po svojem obliku podsjeća na scenografiju nekog crtanog filma.

vrt

Izvor: matrixworldhr.com

Vila Lante u Italiji – Jedan od najvažnijih vrtova u Italiji. Vila je bila u posjedu obitelji Lante sve do 20. stoljeća kad je otvorena za javnost. Prelijep vrt se prostire između dvije identične kuće, a karakterizira ga niz kamenih fontana, špilja i neobičnih živica.

photo0jpg

Izvor: tripadvisor.com

Vrtovi Keukenhof u Nizozemskoj – Nemoguće je navoditi najljepše vrtove, a ne spomenuti Nizozemsku, kao zemlju cvijeća. Nepregledno polje tulipana čini ovaj vrt posebnim i spektakularnim, a šarenilo boja ostavlja bez daha.

245322852 694510195274953 6257871557350781764 n

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Ryoan-ji u Japanu - Smješten u krugu Ryokan-ji Zen budističkog hrama u Kyotu, nalazi se vrt koji se smatra simbolom kamene bašte japanskog suhog krajolika. Ovaj zen vrt karakterizira velike kamene formacije okružene pješčanim šljunkom. Kamenje je strateški postavljeno tako da se ne vidi sve odjednom. Vjeruje se da je, svatko tko ih sve može vidjeti iz jednog mjesta, prosvjetljen.

3909 01

Izvor: Japan Guide

Nong Nooch tropskI vrt u Tajlandu - Ovaj botanički vrt na Tajlandu nije samo turistička atrakcija, to je i istraživački centar posvećen proučavanju cikada, klase sjemenskih biljaka nalik na palme, koje datiraju još od prije 280 milijuna godina. Zanimljivo je da je Nong Nooch tropski botanički vrt prvobitno kupljen kao plantaža, ali su vlasnici brzo odlučili da koriste 600 hektara za sadnju tropskog cvijeća i biljaka u pokušaju očuvanja divljih životinja. U vrtu se nalazi preko 650 autohtonih biljnih vrsta.

Nong Noogh Garden1

Izvor: wikipedia.hr

Pripremila: Andrea Božić

Izvori: ultra.ba; pixelizam.com

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće