Damir Martinović

Dan zaštite planinske prirode Hrvatske

Iz Hrvatske 5.6.2023.

Hrvatska se odlikuje raznovrsnim ljepotama prirode, a budući da je u nas priroda najbolje sačuvana u planinama, većina je zakonski zaštićenih područja baš u njima (nacionalni parkovi Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica, strogi prirodni rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te Bijele i Samarske stijene i dr.) Brigu o zaštiti prirode u HPS-u vodi Komisija za zaštitu prirode, osnovana 1971. godine. Komisija pruža podršku zaštitarskim akcijama i surađuje s državnim tijelima za zaštitu prirode, brine o obilježavanju Dana zaštite planinske prirode, organizira stručne seminare i školovanje čuvara planinske prirode. Komisija koordinira rad eko-patrola te rad Zeleno-plave opcije, koja provodi niz aktivnosti u planinsko-priobalnom području. Redovito kada se pojavi neka veća prijetnja, poduzimaju se javne i masovne ekološke akcije, a redovito se organiziraju i akcije zaštite proljetnica i čišćenja planinarskih staza i pošumljavanja planinskih prostora. Posebna pažnja polaže se na intenzivnu suradnju s lokalnim stanovništvom, upravnim tijelima i institucijama lokalne, regionalne i državne razine, stručnim i znanstvenim ustanovama te s pojedincima kroz raznolike afirmativne programe, projekte i akcije, a posebice s upravama parkova prirode i nacionalnih parkova u planinskim područjima. Svojim trajnim djelovanjem Komisija za zaštitu prirode je postigla značajne uspjehe i uz to afirmirala planinarsku udrugu.

O planinama

U Hrvatskoj nema planina viših od 2000 m. Hrvatske planine mogli bi podijeliti u dvije skupine: ''otočne'' planine unutrašnje Hrvatske, te Dinarski planinski lanac koji se proteže kroz gorsku i primorsku Hrvatsku u pravcu sjeverozapad-jugoistok. Dinaridi su nastali tektonskim pokretima, odnosno približavanjem afričke litosferne ploče euroazijskoj litosfernoj ploči, u procesu alpske orogeneze.

Najviše planine (preko 1500 m) su (u zagradama su imena najviših vrhova):

Dinara (Dinara 1,831 m)

Kamešnica (Kamešnica 1,810 m)

Biokovo (Sv. Jure 1,762 m)

Velebit (Vaganski vrh 1,758 m)

Plješivica (Ozeblin 1,657 m)

Velika Kapela (Bjelolasica 1,533 m)

Risnjak (Risnjak 1,528 m)

Svilaja (Svilaja 1,508 m)

Snježnik (Snježnik 1,506 m)

Svake godine Međunarodni dan planina u Hrvatskoj se obilježava raznovrsnim akcijama Hrvatskog planinarskog saveza, planinarskih udruga članica HPS-a i akcijama javnih ustanova za upravljanje zaštićenim planinskim područjima.

Pripremila: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće