Dan zdravih gradova

Iz ekologije 20.5.2022.

Hrvatska mreža zdravih gradova obilježava 20. svibnja nacionalni Dan zdravih gradova, nizom prigodnih aktivnosti kojima gradovi i županije, članovi Mreže, predstavljaju svoje programe promicanja zdravlja.

Projekt "Zdravi grad" pokrenut je 1986. godine kao razvojni projekt Ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije. Projekt afirmira holističku prirodu zdravlja, ukazujući na međuovisnost fizičke, duševne i socijalne dimenzije zdravlja. Polazi od pretpostavke da se zdravlje može postići zajedničkim naporima pojedinaca i skupina koje žive u gradu te stoga želi potaknuti aktivnije uključivanje građana u sve aktivnosti u gradu koje mogu imati utjecaj na zdravlje.

To je također prigoda brojnim nevladinim organizacijama i volonterima za predstavljanje svojih aktivnosti i programa. Zdravi gradovi svim stanovnicima zajednice osiguravaju veću kvalitetu života, podrške te kreiraju bez prestanka uvjete da grad postane zdravije i kvalitetnije mjesto za život svim svojim stanovnicima. Projekt Zdravi grad Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prihvatili su i razvijaju samo najrazvijeniji gradovi Europe i svijeta koji na putu svog razvoja kao najveću snagu zajednice vrednuju ljude. Zdravi gradovi osiguravaju bolje uvjete za zdravlje i  nad standarde zaštite zdravlja u zajednici u najširem smislu. Baš zato, ljudi koji žive u zdravom gradu  imaju bolje uvjete za zdravlje i život uopće. Projekt Zdravi grad kad je jednom iniciran u zajednici postaje proces koji traje, on u razvijenim zajednicama svijeta nikada ne prestaje, čini sve ključne ljude zajednice (stručnjake i političare) odgovornima za zdravlje, a građane saveznicima u brizi za zdravlje. Ovim projektom grad se trajno mijenja u nastojanju da postane bolje, zdravije, sretnije i kvalitetnije mjesto za život.

Pripremila: A.Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće