Damir Martinović

Europski dan parkova

Iz Hrvatske 24.5.2023.

Europski dan parkova obilježava se na današnji dan 24. svibnja diljem Europe od 1999. godine s ciljem približavanja prirode ljudima i podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima. Obilježava se u spomen na datum kada je 1909. u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Europi.

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Europskog dana parkova je "RASTEMO IZ NAŠIH KORIJENA!"

Što bismo mi bez prirode? Ona je dio našeg postojanja, mi ovisimo o prirodi psihički i fizički....zrak koji dišemo, hrana koju jedemo...no veza između nas i prirode je poljuljana, potrudimo se vratiti ravnotežu i stoga shvatimo ovaj slogan ozbiljno. 

Proslava dana parkova obilježava se svake godine kroz različite aktivnosti koje osmišljavaju i organiziraju ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. Cilj ovih događanja je približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o važnosti prirodnih ljepota sačuvanih u zaštićenim područjima, a posebno važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim područjima.

Najljepši način da proslavite Europski dan parkova je da posjetite neki od njih i uživate u blagu koje daje i čuva priroda. U Hrvatskoj danas ima 8 nacionalnih parkova i 12 parkova prirode, stoga imate izbora na pretek.

Zaštićeni parkovi nacionalno su blago Lijepe naše!

Čuvajmo ih i cijenimo kao neprocjenjive oaze bioraznolikosti i brojnih endemskih vrsta kako bi svi mogli u njima uživati.

Pripremila: Andrea Božić

Izvori: Civilna zaštita.hr, www.turisicke.price.hr

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće