Nacionalni dan ptica

Iz svijeta 5.1.2022.

Ptice su uvijek držale posebno mjesto u našim srcima, zbog čega i slavimo Nacionalni dan ptica svakog 5. siječnja! Iako su ptice nevjerojatne, one su također masivna životinjska skupina pod posebnom prijetnjom. A izraz "kanarski u rudniku ugljena" nazvan je po pticama s razlogom – oni su barometri zdravlja okoliša našeg planeta. Činjenica da su mnoge vrste ptica ugrožene zahvaljujući ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima, bolestima i gubitku staništa znači da je važnije nego ikad podići svijest javnosti o potrebama ptica. Opstanak stotina vrsta ovisi o tome!

POVIJEST NACIONALNOG DANA PTICA

Bilo da su glavni kardinal vašeg dvorišta ili obični golubovi koji hrle u park, ptice su uvijek držale mjesto fascinacije, ljubavi i obožavanja u našim srcima. Postoji određeno strahopoštovanje koje se može iskoristiti samo kada se gleda kako se orao uzdiže. Nažalost, većina ptica je ili ugrožena ili zaštićena, to je uglavnom zbog gubitka staništa ili ilegalne trgovine kućnim ljubimcima.

Zato je Ptičja socijalna koalicija stvorila Nacionalni dan ptica kako bi se podigla svijest o teškoćama i nevoljama tih važnih životinja i kako možemo pokrenuti promjenu potrebnu za stvaranje zdravijeg i održivijeg odnosa s njima.

Ptice se često smatraju živim vezama s prošlošću, kao najbliže povezane životinje evoluciji dinosaura. Oni su često ključne vrste u ekosustavima, označavaju njegovo zdravlje i vitalnost. Na primjer, rupe koje su ostavili djetlići često se koriste kao domovi za veliki broj drugih životinja. To znači da ako bi djetlići istrčali iz izvora hrane - ili iz pravih vrsta drveća - tako bi i sve životinje ovisile o njihovim vještinama kljucanja.

Pripremila: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće