Sat za planet Zemlju

Iz svijeta 25.3.2023.

Okrenimo se prirodi, ugasimo svjetla! Mrak na sat vremena nije bauk...

Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Sydneyu 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i poziv na hitnu akciju. Na jedan sat posljednje subote u ožujku, milijuni ljudi širom svijeta isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji.

Sat za planet Zemlju narastao je golemom brzinom i danas je najveća svjetska građanska inicijativa za zaštitu okoliša. Zajedno na svih sedam kontinenata govorimo u ime divljih vrsta i šuma, rijeka i oceana. Okupljamo se u ključnim akcijama koje su potrebne za obuzdavanje klimatskih promjena i zaštitu života kakav znamo. U Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda pokret je naveden kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su svake godine sve bolji.

Zemlje naše regije pridružile su se toj inicijativi 2009. godine. Zagreb je bio prvi grad koji se uključio, a slijedili su ga Beograd i Podgorica 2010. Od tada, WWF i partneri organiziraju Sat za planet Zemlju u više od 150 gradova. Sat za planet Zemlju je prošle godine po prvi put održan online i unatoč izazovnim uvjetima u kojima se svijet nalazio, bio je masovniji nego ikada prije: sudjelovalo je 190 zemalja i teritorija, a uz to je na globalnoj razini zabilježeno više od 4,7 milijardi reakcija na društvenim mrežama.

UKLJUČI SE U SAT ZA PLANET ZEMLJU 2022.

Ove godine, u okviru Sata za planet Zemlju, podsjećamo da i dalje imamo šansu ublažiti klimatske promjene i sačuvati prirodu, a time i nas same, od svakodnevnog izumiranja.

I Greta Thunberg, klimatska i okolišna aktivistkinja, uključila se u ovu inicijativu rekavši da je za nju Sat za planet Zemlju svaki sat svakog dana.

Moramo brinuti jedni za druge, ali i za planet koji dijelimo – istaknula je Thunberg.

Sat za planet Zemlju poznat je po simboličnom činu gašenja svjetla u 20:30 sati. WWF poziva sve građane da sudjeluju u akciji.

Gašenje svjetla simbolična je gesta, ali nam daje šansu da se podsjetimo koliko se često neodgovorno ponašamo prema Zemlji. Zato se danas moramo podsjetiti i koliko je važno odvajati otpad i reciklirati, truditi se kupovati u rinfuzi, izbjegavati plastične vrećice i drugu jednokratnu plastiku općenito. Važno je i gasiti svjetla i sve uređaje koji crpe energiju kad nam ne trebaju, baš kao i vodu.

Promjena počinje od nas, zato ugasimo svi zajedno večeras svjetla od 20:30 do 21:30 sati i nastavimo se podsjećati koliko je važno da čuvati Zemlju.

Pripremila: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće