We Wishes

Svjetski dan toaleta

Iz ekologije 19.11.2023.

Danas obilježavamo 'Svjetski dan toaleta'!

19. studenog 2021. dan je za temu o važnosti WC-a!


Svake godine Svjetski dan toaleta 19. studenog ističe važnost sanitarnih i higijenskih uvjeta u poticanju poboljšanja javnog zdravlja, ravnopravnosti spolova, obrazovanja, gospodarskog razvoja i zaštite okoliša. Ovogodišnja tema je 'Vrednovanje toaleta'.

Stalo vam je do toaleta? Prema posljednjem izvješću WHO/UNICEF-ovog zajedničkog programa praćenja (JMP), napredak u pogledu sanitacije i higijene uvelike je skrenuo s puta. Za 3,6 milijardi ljudi koji trenutno nemaju sigurno uređene kanalizacije, jasno je da neće biti održive budućnosti bez zahoda. Vlade moraju raditi četiri puta brže i osigurati zahode za sve do 2030. godine.

WHO i UNICEF pozivaju vladu i njihove partnere da hitno transformiraju kanalizaciju za bolje zdravlje, okoliš, gospodarstva i društva u Izvješću o stanju sanitarnih uvjeta u svijetu. Izvješće navodi puteve naprijed u okviru Globalnog okvira za ubrzanje SDG 6 oslanjajući se na najnovije podatke, dokaze i studije slučaja.
Pridružite se globalnom razgovoru #WorldToiletDay i pokažite svijetu koliko vam je stalo do toaleta. Posjetivši službenu stranicu kampanje, možete saznati više o problemima, pristupiti pripremljenim materijalima koji će vam pomoći prenijeti poruku o vrijednosti WC-a i pridružiti se online dijalogu.
WHO je član UN-Water i radne skupine koja organizira Svjetski dan toaleta.


Pripremila: Astrid Werbolle
Izvor: World Health Organization

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće