50 godina Dana planeta Zemlje u sjeni pandemije!

50 godina Dana planeta Zemlje u sjeni pandemije!

Zastanite na tren i razmislite o klimatskim promjenama

Objavljeno: 20.4.2020.

Klimatske promjene predstavljaju najveći izazov za budućnost čovječanstva i sustave za održavanje života koji čine naš svijet nastanjivim. To je ujedno i tema ovogodišnjeg 50-og po redu Dana planeta Zemlje, koji se obilježava diljem svijeta, doduše ovoga puta samo putem interneta jer su zbog pandemije sve manifestacije do daljnjeg odgođene.

Podsjetnik je to i na politiku svake zemlje ponaosob ako se ne aktivira i pojača s brzinom i mjerama očuvanja okoliša,  trenutačne i buduće generacije nažalost neće imati blistavu budućnost na Zemlji.

Dan planeta Zemlje 2020. će biti daleko više od jednog dana. To mora biti povijesni trenutak kada će građani svijeta ustati u zajedničkom pozivu za kreativnost, inovacije, ambicije i hrabrost da spriječe klimatske promjene raznim preventivnim radnjama i promišljanjem o budućnosti bez zagađivanja.

Prvi Dan planeta  Zemlje organiziran je 22.travnja 1970, kada je 20 milijuna Amerikanaca - 10% američkog stanovništva u to vrijeme – izašlo na ulicu. Studenti, učenici, radnici svi su u stotinama gradova prosvjedovali i zahtjevali da se počne voditi briga o okolišu jer će neznanje uništiiti naš planet, te su zahtijevali novi put naprijed za naš planet. Prvi Dan planeta Zemlje pripisuje se pokretanju modernog pokreta za zaštitu okoliša.

Dan planeta Zemlje sada je prepoznat kao najveći građanski događaj na planeti i to je dovelo do usvajanja zakona o okolišu u SAD-u, uključujući Clean Air, Clear Water i ugroženih vrsta. Mnoge zemlje ubrzo su usvojile slične zakone.

"Unatoč tom čudesnom uspjehu i desetljećima napretka u okolišu, nalazimo se suočeni s još strašnijim, gotovo egzistencijalnijim, skupom globalnih ekoloških izazova, od gubitka biološke raznolikosti do klimatskih promjena do onečišćenja plastike, koji pozivaju na djelovanje na svim razinama vlasti", izjavio je Denis Hayes, organizator prvog Dana Zemlje 1970.

"Napredak je usporen, utjecaji klimatskih promjena rastu, a naši su neprijatelji postali bolje financirani", izjavila je predsjednica Mreže dana Planeta Zemlje Kathleen Rogers. "Danas se nalazimo u svijetu s kojim se suočavaju globalne prijetnje koje zahtijevaju jedinstven globalni odgovor. Za Dan zemlje 2020, mi ćemo izgraditi novu generaciju aktivista za zaštitu okoliša, angažiranje milijuna ljudi širom svijeta."a moramo zadovoljiti našu klimatsku krizu i iskoristiti ogromne mogućnosti budućnosti bez ugljika.

I dok će ovogodišnji Dan planeta Zemlje ostati u sjeni pandemije Corona virusa, nikako ne smijemo zaboraviti 22.4. Dan planeta Zemlje i zastati na trenutak, te razmisliti što sami možemo učiniti kako bi pridonijeli manjem zagađivanju naše zemlje.

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: Earth Day Network

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće