Beč maksimalno koristi blagodati otpadne vode FOTO: bengeri.com

Beč maksimalno koristi blagodati otpadne vode

Kako bi stvorio neutralnu mrežu centralnog grijanja, grad Beč gradi modernu toplinsku crpku, koja će se opskrbljivati obnovljivom energijom.

Objavljeno: 28.2.2022.

Bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie izgradit će jednu od najvećih toplinskih crpki u Europi pored bečkog pročistača vode koji se nalazi u 11. gradskom okrugu Simmering.

Očekuje se da će crpka snage 55 MW nakon prve faze radova sredinom 2023. početi proizvoditi dovoljno toplinske energije za opskrbu oko 56.000 kućanstava. Zahvaljujući ovom projektu emisija ugljikovog dioksida bi se u glavnom gradu Austrije na godišnjoj razini trebala smanjiti za 300.000 tona. Toplinska crpka djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod toplinske je crpke upravo ta toplina željeni proizvod.

Višak toplinske energije nastao radom bečkog pročistača vode činit će dvije trećine potrebne energije, dok će jedna trećina otpasti na „zelenu” energiju iz hidroelektrane na Dunavu Freudenau koja se nalazi u blizini. Tako će se moći iskoristiti i vrijedna energija iz pročišćenih otpadnih voda koja je dosad bila neiskorištena.

U projekt izgradnje ove toplinske crpke bečko poduzeće uložit će oko 70 milijuna eura. Radovi na izgradnji crpke započet će u ožujku 2022., a njezino puštanje u rad nakon prve faze radova planirano je sredinom 2023. Već 2027. godine očekuje se da će crpka proizvoditi dovoljno toplinske energije za 112.000 kućanstava. 

Pripremila: Andrea Božić

Izvor: Ekovjesnik

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće