Cape Verde, Afrika FOTO: New Scientist

Cape Verde, Afrika

Inovativan način pretvaranja otpadnih voda u korisnu energiju!

Objavljeno: 10.1.2022.

Patrick Gomes izumio je projekt kojim se filtrira otpadna voda i proizvodi plin za kuhanje i električna energija.

Student arhitekture vjeruje da oprema koju je sam dizajnirao može pomoći Cape Verdeansima da se nose s nedostatkom vode u zemlji.
Kažimo tek da je Cabo Verde arhipelag i otočna država u središnjem Atlantskom oceanu, koji se sastoji od deset vulkanskih otoka. Ovi otoci leže između 600 do 850 kilometara zapadno od Cap-Verta, najzapadnije točke kontinentalne Afrike. Zelenortski otoci dio su ekoregije Makaronezije, zajedno s Azorima, Kanarskim otocima, Madeirom i Divljim otocima. Važan su trgovinski put, no muku muče s energijom, vodom...
Ovaj student arhitekture želi izbjeći trošenje vode. Patrick Gomes izumio je prijenosni spremnik za otpadnu vodu. Oprema filtrira otpadnu vodu dekantacijom. No projekt "RECIKLIRAJ SE" nije samo za pročišćavanje vode. "RECIKLIRAJ SE" radi autonomno. Nastoji riješiti nestašicu vode na Zelenortskim otocima. Ekološki spremnik je održiva alternativa septičkim jama. Utjecaj na okoliš je manji jer nema emisija plinova. Gomes se nada proširiti projekt na druge zemlje u Africi. Projekt financiraju Ujedinjeni narodi.

Želimo mu puno sreće u daljnjem inovativnom radu.


Pripremila: Astrid Werbolle
Izvor: DW


Više na linku: https://www.dw.com/en/cape-verde-turning-wastewater-into-useful-energy/av-59718858

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće