Delegacija iz Azije posjetila pročistač na Žitnjaku

Delegacija iz Azije posjetila pročistač na Žitnjaku

Vode od prioritetne važnosti i u Kazahstanu

U sklopu jednotjednog boravka u Hrvatskoj, visoka delegacija iz centralne Azije, članova Chu –Talas Water Commission posjetila je i Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu. Ovdje su stigli na poziv Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, koja je osnovana s ciljem primjene okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, a kojeg se drže Slovenija, Hrvatska, BiH te Srbija.    

20160504 101049 Resized Edited

U našoj metropoli upoznali su se i sa članovima udruge Slap, koja svoj rad temelji na očuvanju voda i mora. Petnaestak delegata, većinom iz Kazahstana, na pročistaču je pozdravila te im objasnila rad uređaja glasnogovornica ZOV-a, Astrid Werbolle, dok su stručnjaci iz Azije, brojnim pitanjima pokazali veliki interes za način na koji mi upravljamo uređajem te koje sve parametre moramo zadovoljiti prije nego što pročišćena voda odlazi u rijeku Savu. Po onome što su vidjeli u Hrvatskoj, zaključili su kako je naša Sava nedovoljno iskorištena, te da nam je riječni promet općenito ograničen.

20160504 101124 Resized Edited

Kako je Kazahstan zemlja u velikom razvoju, ideje i međusobni razgovori koji su stručnjaci iz Komisije za Savu i središnje Azije nastavili u nastavku programa, mogli bi dovesti do novih ideja i rješavanja problematike vezane uz očuvanje rijeka i mora u Europi i Aziji.

Img 9770Img 9772 

Glavni grad Kazahstana je Astan, ujedno i najveće tehnološko i arhitektonsko otkriće

Img 9687Peak 1253635 1920

Kazahstancima je voda jedan od glavnih prioriteta, stoga puno ulažu u očuvanje rijeka i jezera

 

Piše: Astrid Werbolle

Slike: Andrea Ćosić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće