Domovinski most FOTO: Astrid Werbolle

Domovinski most, multifunkcionalna građevina!

Nagrađeni most, prometno i infrastrukturno važan za Grad

Objavljeno: 2.7.2021.

I dok se vozimo Domovinskim mostom prema novom aerodromu u Zagrebu, niti ne slutimo da je u pitanju višenamjenski most koji ima itekako važnu ulogu ne samo za promet već i za infrastrukturu Grada. Naime, Domovinski most je višenamjenska građevina s prometnom, ali i ostalom infrastrukturnom funkcijom. U prometnom smislu most povezuje središte, a posebice jugoistočni dio grada s obilaznom autocestom te Zračnom lukom Franjo Tuđman.

Predviđen je pješački, automobilski, ali i mogući promet kolosiječnih vozila ( tramvaj, gradska željeznica) .

Most je namijenjen za prevođenje glavnog cjevovoda otpadnih voda iz Novog Zagreba, ali i za prijelaz vodoopskrbnih, plinskih i električnih vodova s jedne na drugu obalu Save.

Ukupna duljina mosta je 879 m, širina 34 m. Korito Save premošteno je s jednim velikim rasponom, konstrukcijom poznatom pod nazivom 'most prednapet po ekstradosu'.

Glavni projekt je izradio Hrvatski institut za mostove i konstrukcije-Zagreb, koji je na predhodnom javnom natječaju dobio prvu nagradu .

Most je otvoren za promet u svibnju 2007. godine.

Upravo je ovih dana novi gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio sanacijske radove na Domovinskom mostu koji će trajati šest mjeseci. Most je u tom razdoblju i dalje otvoren, no jednom prometnom trakom.

Slike nastale u svrhu ovoga članka, snimljene su večer prije početka radova, u smiraj dana...

Tekst i foto: Astrid Werbolle  

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće