Epidemiologija temeljena na otpadnim vodama kao rani prediktor izbijanja Covid-19! FOTO: The straits times

Epidemiologija temeljena na otpadnim vodama kao rani prediktor izbijanja Covid-19!

Studija istraživača sa Sveučilišta u Kaliforniji u Irvineu detaljno je opisala nalaze iz 94 utjecajna uzorka koje su prikupili tijekom šest mjeseci iz sedam postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda

Objavljeno: 24.11.2021.

Studije predstavljaju obećavajuću perspektivu o potencijalu epidemiologije temeljene na otpadnim vodama (WBE) da djeluje kao sustav ranog upozorenja za točno predviđanje kasnijih izbijanja Covid-19, mutacija i stope infekcije.


Nedavna studija iz južne Kalifornije pokazala je učinkovitost korištenja epidemiologije na temelju otpadnih voda (WBE) kao alternativne metode otkrivanja virusa u borbi protiv Covid-19. WBE kvantificira rasprostranjenost i genetsku raznolikost SARS-CoV-2, među ostalim virusnim patogenima, ispitivanjem uzoraka utjecaja iz komunalnih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Ove studije predstavljaju obećavajuću perspektivu o potencijalu WBE-a da djeluje kao sustav ranog upozorenja za točno predviđanje kasnijih izbijanja Covid-19, mutacija i stope infekcije.


Studija Rothmana i istraživača sa Sveučilišta u Kaliforniji u Irvineu iz 2021. godine, objavljena u Applied and Environmental Microbiology, detaljno je opisala nalaze iz 94 utjecajna uzorka koje su prikupili tijekom šest mjeseci iz sedam postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (WTP) diljem južne Kalifornije. Od uzoraka prikupljenih iz okruga Los Angeles, Orange i San Diego, 85 uzoraka je podvrgnuto metatranskriptomskom sekvenciranju; kopije gena SARS-CoV-2 N1 kvantificirane su po litri otpadne vode i uspoređene s brojem slučajeva u županiji.
VIRUSNO OPTEREĆENJE KORELIRALO JE TJEDNIM PROSJEKOM SLUČAJEVA COVID-19


Općenito, virusno opterećenje SARS-CoV-2 u WTP-ovima koreliralo je sa sedmodnevnim pokretnim prosjekom slučajeva Covid-19 u cijeloj županiji. Kalifornija je doživjela fluktuacije u broju novih slučajeva Covid-19 od početka pandemije 2020. (Slika 1.). Ako se WBE implementira kao alat za rutinsku provjeru razina kontaminacije SARS-CoV-2 diljem SAD-a, to bi moglo pružiti tijelima za javno zdravstvo dobru razinu prediktivne analize koja će informirati donošenje odluka kako bi se spriječio porast slučajeva Covid-19.


WBE- Wastewater-based Epidemiology (epidemiološki nadzora na temelju otpadnih voda) koristi kolektivni ljudski otpad iz određene zajednice; može otkriti inače nedijagnosticirane pozitivne slučajeve iz asimptomatske populacije bez invazivnih briseva nosa koji se oslanjaju na individualnu usklađenost. Pouzdan sustav otkrivanja može omogućiti raniju mobilizaciju resursa Covid-19 prije izbijanja i na taj način smanjiti prijeme u bolnice, što će pomoći u smanjenju pritiska na već opterećene zdravstvene sustave. Razumijevanje WBE i njegovih sposobnosti može se produbiti kontinuiranim istraživanjem u ovom području. Covid-19 je ekonomski i zdravstveni teret koji i dalje negativno utječe na mnoge zemlje diljem svijeta. WBE ima potencijal da se razvije u vrijedan alat koji vlade mogu koristiti za sprječavanje budućih epidemija i daljnje razumijevanje mutacije SARS-CoV-2 tijekom vremena i u različitim regijama i populacijama.


Izvor: Global Data Healthcare, Clinical trials arena
Pripemila: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće