Gubitak vode o kojem ni ne razmišljamo

Gubitak vode o kojem ni ne razmišljamo

Objavljeno: 5.3.2020.

Jeste li se ikad zapitali na koji način biste mogli uštedjeti vodu, naše najdragocjenije prirodno bogatstvo? Zasigurno na uobičajenim stvarima u našem domaćinstvu... Samo valja koji puta upaliti lampicu u glavi u trenutku kad odvrnemo našu slavinu.

I dan danas, složiti će se mnogi, dok peremo zube puštamo da voda teče... Sjetite se pak, samo koliko vam se puta dogodilo da se 10 minuta tuširate toplom vodom...Stvari su to o kojima čovjek u jednom Europskoj zemlji kao što je Hrvatska koja još uvijek ima dovoljno vode ne razmišlja tako često. No zamislite da ste stanovnik nekog drugog kontinenta gdje se svaka kap vode itekako cijeni.

S globalnim zatopljenjem i vode je manje. Ledena se kapa topi, snijega u našoj metropoli gotovo da i nema, da ne pričamo da izvori presušuju. Stoga donosimo najnovije istraživanje koje će možda i nas malo osvijestiti o gubitku vode u kućanstvu.

Tablica stoga kaže kako čak 30 posto vode gubimo na puštanju vode u toaletu, 21 posto vode na kupanju u kadi, 13 posti na pranju odjeće u perilici za pranje veša, 12 posto se gubi na tuširanju, 8 posto na redovitom pranju, 7 posto na zalijevanju vrta i pranju automobila, 5 posto na uobičajenim stvarima u kućanstvu te svega 4 posto gubimo na piću.

Dakle, to ne znači da se više nećemo tuširati li primjerice puštati vodu u toaletu, ali znači da ne uzimamo vodu zdravo za gotovo te obijesno prolijevamo ono čime nas je priroda nagradila.

 Piše: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće