Objavljeno: 14.2.2022.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić
Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čiji studenti redovito posječuju CUPOVZ, dok su nerijetko i na studentskoj praksi, uspješno se provodi znanstveno-istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost „Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova“ (IP-2019-04-2105) pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Danijele Bursać Kovačević. U okviru projektnih aktivnosti istraživački tim intenzivno radi na razvoju funkcionalnih 3D-tiskanih proizvoda na bazi jagode uz dodatak različitih škrobnih nosača. Ideja je kreirati novi jestivi suvenir grada Zagreba u kojem će Jagodica Purgerica voditi ključnu riječ, a to je jagodno licitarsko srce. U suradnji sa dr.sc. Sandrom Zavadlav s Veleučilišta u Karlovcu koja također redovito surađuje sa svojim studentima u ekološkim projektima, planira se razviti još jedan funkcionalni proizvod od jagode "srčeko" uz dodatak proteina sirutke.
Ova znanstvena srčeka zdrava su i hranjiva te svakako poželjan poklon za neka buduća Valentinova!
Pripremila: Astrid Werbolle