Je li prihvatljivo da toaletna voda postane voda za piće?

Je li prihvatljivo da toaletna voda postane voda za piće?

Nekim ljudima, bez obzira koliko im rekli da je voda sigurna za piće, osjećaj gađenja da piju pročišćenu otpadnu vode,  previše je za prevladati

Objavljeno: 25.1.2021.

S ozbiljnom sušom i porastom broja stanovnika, morat ćemo prihvatiti projekt "zahod za slavinu". Gradovi poput Pertha u Australiji prednjače.

Možda ne zvuči privlačno, ali reciklirana voda je sigurna i okusa je kao i svaka druga voda za piće, flaširana ili iz slavine. "Ako ništa, reciklirana otpadna voda relativno je slatka", kaže Anas Ghadouani, inženjer zaštite okoliša sa Sveučilišta zapadne Australije u Crawleyu.

Ipak, nekim je ljudima bukvalno teško progutati mogućnost pijenja reciklirane otpadne vode. No, potaknuti sušom i rastućim brojem stanovništva, mnogi gradovi već uključuju recikliranu otpadnu vodu u vodoopskrbu. Ne samo da recikliranje postaje nužnost, to će zahtijevati održiva vodena budućnost.

Korištenje otpadne vode za proizvodnju pitke vode može stvoriti probleme donositeljima politika

Dakle, ako već ne pijete recikliranu otpadnu vodu, uskoro ćete to i učiniti. "Nema smisla", kaže Ghadouani. "To će se dogoditi."

Otpadne vode su, naravno, puno više od toaletnih voda. Pomislite na svu vodu koja odlazi u odvod svaki put kada isperete jabuku ili crijevo s automobila. Ta je voda neiskorišten resurs, a ima je puno. "Jeftiniji je; zajamčen je resurs", kaže Peter Scales, inženjer kemije sa Sveučilišta Melbourne u Australiji. Kad bi prosječni grad reciklirao sve svoje otpadne vode, kaže, mogao bi smanjiti količinu vode koja mu je potrebna za 60%.

Recikliranje otpadnih voda za navodnjavanje i druge nepitke namjene već je uobičajeno. To je zapravo ista tehnologija koja se koristi za liječenje zaliha pitke vode koje su onečišćene - i postoji već godinama.

Prvo morate filtrirati svu krutu tvar i ostale topove u vodi. Zatim, u procesu koji se naziva reverzna osmoza, filtrirate najsitnije čestice. I kao dodatna mjera predostrožnosti, voda se često baca ultraljubičastim svjetlom radi sterilizacije patogenih mikroba. "Vodu možemo opskrbljivati ​​u vrlo čistom stanju - čišćem od onoga što trenutno dobivaju iz rezervoara i rijeka", kaže Scales.

Ali neizbježno postoji faktor "fuj". Nedavno su psiholog Paul Rozin sa Sveučilišta Pennsylvania u SAD-u i tim istraživača anketirali 2.000 Amerikanaca, utvrdivši da je, iako je 49% bilo spremno probati recikliranu otpadnu vodu, 13% odbilo, a ostali nisu bili sigurni. Nekim ljudima, bez obzira koliko im rekli da je voda sigurna za piće, osjećaj gađenja previše je svladati - čak i u najtežim situacijama.

Politički problem

Na primjer, 2006. godine, grad pogođen sušom u istočnoj Australiji pod imenom Toowoomba pokušao je primijeniti recikliranje otpadnih voda. No, taj je napor bio politička katastrofa jer je 62% glasača odbacilo plan na referendumu. "Recikliranje vode izuzetno je moćno, ali to je politički stvarni problem", kaže Scales.

Sve manje zaliha vode natjeralo je dužnosnike Toowoombe u očajnu situaciju, a oni su pokušali uvesti recikliranje otpadnih voda, a da ljudima ne daju vremena da se priviknu na tu ideju, kaže Clare Lugar, glasnogovornica Water Corporation, vodovodne tvrtke za Perth i zapadnu Australiju - regija koja se suši već 15 godina. Korporacija integrira recikliranje otpadnih voda u vlastitu opskrbu. Ali to uzima pouku od Toowoombe i ide polako.

Zapadna Australija već je jedno od najsušnijih mjesta na Zemlji, a klimatske promjene su je vjerojatno pogoršale. "To je svojevrsna žarišna točka za sušu", kaže Ghadouani. "To su modeli predvidjeli i upravo se to događa." Primjerice, prošle godine brane u Perthu dobile su samo 72,4 milijarde litara vode - manje od trećine potrebnog.

Kako bi ublažila sušu, korporacija za vodu okrenula se desalinizaciji 2006. godine, koristeći morske biljke za pretvaranje slane vode u svježu. Desalinizacija je skupa, ali učinkovita. Danas desalinizacija čini 39% opskrbe vodom u regiji. Podzemne vode osiguravaju 43%, a rezervoari opskrbljuju ostatak. No, uz kontinuiranu sušu i sve veći broj stanovnika, reciklirana otpadna voda pružit će dodatnu sigurnost uz manje troškove.

Na kraju, reciklirana otpadna voda mogla bi osigurati 20% opskrbe Perthom vodom

Korporacija modelira svoj pristup onome što radi okruga Orange u Kaliforniji: pumpa recikliranu otpadnu vodu u vodonosnike kako bi se nadoknadila zaliha tla. Vodonosnici pružaju besplatno skladište, što bi inače bilo skupo, i djeluju kao psihološki zaštitni sloj kako bi se čimbenik minimuma smanjio. Iako je voda već za piće, neki ljudi osjećaju da se voda prirodno pročišćava kroz zemlju.

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: BBC FUTURE

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće