Jesu li animalne znanosti studij budućnosti?

Jesu li animalne znanosti studij budućnosti?

Studenti agronomije i uživo ove godine posjetili uređaj...

Objavljeno: 14.11.2022.

Nakon prošlogodišnjeg online predavanja i virtualnog posjeta uređaju, ovogodišnja generacija studenata Agronomije imala je priliku opet doći na uređaj i upoznati se s njegovim radom.

U sklopu predmeta Laboratorijska tehnologija kojeg već godinama uspješno vodi izvanredna profesorica dr.sc. Nataša Mikulec koja je ovoga puta u pratnji kolege i profesora dr. sc. Nevena Antunca bila i voditelj studentima koje zanima rad CUPOVZ-a kao i rad u akreditiranom laboratoriju poput ovog u Zagrebačkim otpadnim vodama.

Ovi budući magistri inženjeri agronomije koji su trenutno 3. godina prediplomskog studija Animalne znanosti i 1. godina diplomskog studija Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi najčešće se poslije završenog fakulteta zapošljavaju – u industriji (Dukat, Ledo, Jamnica..), poljoljekarnama, laboratorijima što znači da za njih interes na tržištu rada itekako postoji, dok se njihovo znanje cijeni i u inozemstvu.

No za one koji se do sada nisu susreli s pojmom animalne znanosti eto tek kratki uvid u tu granu agronomije. I je li to možda jedan on fakulteta budućnosti?

Animalna proizvodnja osigurava visoko hranjive proizvode animalnog podrijetla koji se koriste u prehrani sve više rastuće svjetske populacije, istovremeno stvarajući prihod i podržavajući egzistenciju milijuna ljudi diljem svijeta. Studenti upisom na studij Animalne znanosti imaju mogućnost dobiti osnovne spoznaje o svim vrstama i oblicima animalne proizvodnje koji su prisutni u našoj zemlji. Isto tako, upoznaju se s osnovama prerade animalnih proizvoda kako u velikim proizvodnim pogonima tako i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U sklopu terenske nastave im je omogućeno da se direktno od proizvođača upoznaju sa svim osnovnim obilježjima proizvodnje životinja i prerade njihovih proizvoda.

IMG 20221109 WA0008  IMG 20221109 WA0007

Kroz stručnu praksu kod poslodavaca i na OPG-ima te na pokušalištima, laboratorijima i praktikuma Agronomskog fakulteta omogućeno im je spoznati osnovne metode upravljanja životinjama u području smještaja, hranidbe, reprodukcije, zdravlja, dobrobiti i ponašanja. Time su po završetku studija spremni za poslove vođenja proizvodnje na vlastitom obiteljskom gospodarstvu, za samostalan rad unutar užeg stručnog područja u poduzećima koja se bave stočarskom proizvodnjom, obavljanje poslova u uredima državne i lokalne uprave u domeni stočarske proizvodnje, suradnji u istraživačkim institucijama na području poljoprivrede, te u poslovima prometa poljoprivrednom opremom.

Vezano uz sve prije navedeno dolazimo do zaključka kako je i u ovim kriznim vremenima itekako važno očuvati ono čime naša država još uvijek obiluje a to je naša zemlja, voda, farme, kako bi što više upogonili vlastitu proizvodnju, a time i ekološku proizvodnju za domaće i strano tržište.

Drago nam je što novi stručnjaci s područja agronomije namjeravaju većinom ostati u Hrvatskoj i razvijati proizvodnju te čuvati sve ono što smo naslijedili od naših predaka.

Piše i slika: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće