Sanitarci, zanimanje itekako važno za javnozdravstveni sustav

Sanitarci, zanimanje itekako važno za javnozdravstveni sustav

Kad budući sanitarni inženjeri zakucaju na vrata sve treba biti savršeno...

Objavljeno: 20.4.2022.

U okviru kolegija Čišćenje i obrada voda - Studija sanitarnog inženjerstva pri Zdravstvenom veleučilištu Zagreb, nakon pandemijske stanke posjetili su nas i studenti tog vrlo traženog studijskog programa, a koji su se sa zanimanjem upoznali sa tehnologijom i radom CUPOV-a grada Zagreba. Na uređaj su stigli pod mentorstvom svoje profesorice, dr.sc. Sandre Šikić dipl.ing, dok su studente uređajem proveli glavni tehnolog dr.sc. Marin Ganjto, te glasnogovornica ZOV-a Astrid Werbolle.

Upravo je dr.Šikić sa svojim kolegama iz NZJZ Andrija Štampar bila važan čimbenik u ovoj borbi s pandemijom, dok je dobra suradnja ZOV-a i Štampara također bila vidljiva na važnom projektu, otkrivanju SARS COV-2 iz uzoraka otpadne vode sa našeg uređaja na Žitnjaku.

Suradnja ZOV-a i samog Zdravstvenog veleučilišta, pak, također traje već godinama, te su generacije studenata raznih studija tog edukacijskog zdravstvenog centra došli na CUPOVZ ne bi li se upoznali s radom uređaja i usvojili znanje vezano uz važnost uređaja za pročišćavanje voda za jednu metropolu.

Kažimo tek kako studij sanitarnog inženjerstva proučava rješavanje javnozdravstvenih problema. U tu svrhu izrađen je program studija koji obuhvaća sve segmente ekosustava i čimbenike koji utječu  na zdravlje ljudi. Po završetku studija studenti svoje mjesto nalaze u segmentima rada koje opisuju navedeni zakoni, a to su inspekcijske službe, rad u sastavu higijensko-epidemiološkog i mikrobiološkog tima, u laboratoriju za kemijsko i mikrobiološko ispitivanje namirnica i predmeta opće uporabe, u laboratorijima za kemijsko i mikrobiološko ispitivanje svih vrsta voda, u laboratorijima za ispitivanje otpada, tla, zraka i ekotoksikologiju koristeći visoko sofisticiranu opremu te u jedinicama za sanitarnu tehniku, na DDD poslovima i sterilizacijskim jedinicama. S obzirom na osposobljenost, svoje mjesto ovi stručnjaci  nalaze u državnoj upravi – inspekcijske službe, javnozdravstvenom sektoru – Zavodi za javno zdravstvo, bolnice, turizam, privatni sektor – privatna DDD poduzeća i ugostiteljski objekti.

Veselimo se njihovim novim generacijama i zajedničkim projektima, a sve u svrhu bolje eko slike grada Zagreba.

PIŠE I SLIKA: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće