Kako od komunalnog mulja do građevinskog proizvoda?

Kako od komunalnog mulja do građevinskog proizvoda?

‘Od ideje do odlične inovacije’

Građevinski fakultet pod vodstvom doc.dr.sc. Dražena Vouka, dipl.ing.građ. koji projektom RESCUE istražuje mogućnost i opravdanost recikliranja mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u betonskoj industriji. Što to znači? Konkretno, ispituje se ugradnja pepela dobivenog spaljivanjem mulja (koji ostaje u ložištu) u cementni mort i beton. Cilj ovog istraživanja je ispitivanje utjecaja različitih faktora poput temperature spaljivanja mulja, različitih vrijednosti vodo cementnih omjera, ugradnje različitih udjela pepela kao zamjene za cement, dodatka drugih materijala i kemijskih dodataka u svrhu postizanja zadovoljavajućih svojstava cementnog morta i betona  ugrađenim pepelom i njihovog eventualnog poboljšanja, uz smanjeno korištenje prirodnih resursa.

Spaljivanjem, (odnosno termičkom obradom mulja) se u značajnijoj mjeri olakšava daljnje gospodarenje novo nastalim proizvodom (pepelom iz ložišta), prvenstveno kao posljedica značajnog smanjenja mase i volumena konačnog nusprodukta. Spaljivanjem se smanjuje ukupna masa mulja i do 85%. Smanjuje se i ukupni volumen otpadnih tvari, termički se uništavaju toksične organske komponente, minimiziraju se neugodni mirisi i olakšava daljnje gospodarenje, a moguće je i dobivanje energije. Međutim, u sklopu termičke obrade muljeva javlja se nusprodukt (pepeo) koji u konačnici treba zbrinuti na odgovarajući način. Dosadašnja znanstvena istraživanja pokazala  su da se zbog svojih karakteristika i kemijskog sastava nastali pepeo (iz ložišta)može ponovo upotrijebiti u određenim granama gospodarstva s posebnim naglaskom na građevinsku industriju u proizvodnji cementa, betona, opeke, keramike, ugradnji u asfaltne mješavine u cestogradnji itd.

Proces

U slučaju pozitivnih rezultata ovog vrijednog istraživanja doc. Vouka, povećao bi se interes proizvođača građevinskih proizvoda za primjenu tehnologija u kojima se nusprodukti spaljivanja mulja koriste u proizvodnim programima. Na taj bi se način, dugoročno i na održiv način riješio problem konačnog zbrinjavanja dijela muljeva s pročistača otpadnih voda.

Kažimo tek, kako u Hrvatskoj do danas nije usvojena nacionalna strategija konačnog zbrinjavanja muljeva s pročistača, a svakako je glavni cilj proizvesti što manje mulja i što manje ga u bilo kojem obliku odložiti u okoliš.

Pripremila: Astrid W.

Izvor: Portal croenergo

Izvor za slike u galeriji: Portal energetika-net.com

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće