Kako prevenirati stres na radu? Moguće je uz pravu edukaciju!

Kako prevenirati stres na radu? Moguće je uz pravu edukaciju!

Seminar "Izazov: Stres na radu", otvorio brojna zanimljiva pitanja...

Objavljeno: 16.9.2022.

S obzirom na važnost očuvanja zdravlja naših zaposlenika kao i zdravog okruženja na poslu u Zagrebačkim otpadnim vodama, organizirana je edukacija o stresu na poslu, uz pomoć predavača Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za medicinu rada, Helene Koren, mag. psih. te Tanje Lelas, dr. med., spec. medicine rada i sporta Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu. Seminar pod nazivom 'Izazov: Stres na radu' otvorio je brojna pitanja ali i moguća rješenja za svakodnevne situacije na radnom mjestu.

Radno okruženje značajno djeluje na dobrobit radnika. Fizički i psihosocijalni rizični čimbenici na radnom mjestu u međusobnoj su interakciji te imaju štetno djelovanje na zdravlje i sigurnost radnika. Izloženost opasnostima, štetnostima i naporima, direktan je način na koji radno okruženje može negativno djelovati na zdravlje radnika. Učinci radnog okruženja mogu biti i indirektni, odnosno posredovani doživljajem stresa, pri čemu psihosocijalni rizici, kao i rizici iz fizičke radne okoline, mogu izazvati stresne reakcije kod radnika.

Ono što smo svakako naučili od liječnica, predavačica, jest da je stres koji je povezan s radom ne predstavlja slabost pojedinca već je to organizacijski problem.

Zdravo psihosocijalno radno okruženje radniku pruža oslonac i podršku, snažniji osjećaj socijalne uključenosti, identiteta i statusa te priliku za profesionalni i osobni razvoj.

Kako stvarati zdravo psihosocijalno radno mjesto, pitanje je koje se nameće u brojnim organizacijama?

Prije svega valja stvarati prijateljsko i podržavajuće radno okruženje. Organizirati zajedničke socijalne aktivnosti unutar i izvan organizacije, imati jasne procedure za rješavanje problema u međuljudskim odnosima. Omogućiti sigurnu radnu okolinu i ugodan prostor za rad i pauzu. To je tek mali niz smjernica kako da poboljšamo zdravo radno okruženje te da nam radni sati proteknu bez stresa u poslu koji znamo i volimo raditi.

Piše i slika: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće