Laboratorij FOTO: Agronomski fakultet

Laboratorijska tehnologija, važan predmet na Agronomiji koji privlači sve više studenata

Studenti Agroekologije i Biljne znanosti, Agrarne ekonomike, Animalne znanosti sa zanimanjem se upoznali s radom              ZOV-a...

Objavljeno: 14.12.2021.

I u ovo predblagdansko vrijeme ne nedostaje zainteresiranih za rad našeg Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba.


Agronomci svakako prednjače u tome! Sa zadovoljstvom smo po prvi put putem zoom predavanja ugostili studente preddiplomskih studija Animalne znanosti, Agrarne ekonomike, Agroekologija i Biljne znanosti koji slušaju predmet Laboratorijska tehnologija na 3. godini studija,koordinatorice doc.dr.sc.Nataše Mikulec.
U sklopu predmeta Laboratorijske tehnologije studenti dobivaju potrebna teoretska i praktična znanja za rad u laboratoriju prema načelima dobre laboratorijske prakse (DLP) za samostalan rad. Samostalno tumačenje rezultata analiza u laboratoriju kao i u inspekcijskim službama. Studenti koji su danas bili 'virtualni' gosti ZOV-a, za dvije će godine biti osposobljeni za kvalitetno obavljanje poslova u laboratoriju poštujući načela sigurnosnog rada u laboratoriju.
Na agronomskom fakultetu ovi studenti imaju Interaktivni oblik teoretske nastave koji je potreban studentima za stjecanje elementarnih znanja potrebnih za rad u laboratoriju.
Stoga i terenska nastava, poput ove on line u pandemijsko doba svakako daje na zanimljivosti cjelokupnog programa nastave.


Kako bi im približili rad uređaja i važnost uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, glasnogovornica ZOV-a Astrid Werbolle, studente je provela kroz sve faze pročišćavanja otpadne vode grada Zagreba od milijun stanovnika.
S obzirom na predmet koji trenutno studenti slušaju, laboratorijska tehnologija, posebno im je bio zanimljiv laboratorij ZOV-a te njegovo djelovanje.
Uzimanje uzoraka te analitika brzim testovima kao i snimke brojnih mikroorganizama koje pronalazimo, promatramo, bilježimo i analiziramo u našem certificiranom i akreditiranom laboratoriju ZOV-a.
Studente je posebno zanimalo imaju li industrije poput mljekarske i mesne primjerice svoje predpročistače te možemo i pročistiti sve tvari koje dolaze iz zagrebačke industrije.

CUPOVZ uspješno pročišćava svu otpadnu vodu koja na naš uređaj dolazi iz industrije i naših toaleta, dok je cijeli uređaj i projektiran za ekvivalent milijun i dvjesto tisuća stanovnika s mogućnošću proširenja na milijun i petsto tisuća stanovnika.

Veselimo se novom zoom predavanju te nam je drago što su i studiji koji nisu direktno vezani za tehnologiju pročišćavanja otpadne vode sve više zainteresirani za rad našeg uređaja.


Piše: Astrid Werbolle

Više o  laboratoriju: Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode / Akreditirani laboratoriji / Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (unizg.hr)

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće