Massachusetts Institute of Tehnology  počinje testiranje otpadnih voda za pomoć u otkrivanju Covid-19 na kampusu

Massachusetts Institute of Tehnology  počinje testiranje otpadnih voda za pomoć u otkrivanju Covid-19 na kampusu

Objavljeno: 6.10.2020.

MIT je instalirao priključke za uzorkovanje na otpadnim izlaznim linijama odabranih zgrada kampusa, odakle će izvući malu količinu otpadnih voda iz cijevi svake dvije minute

Ovaj tjedan, MIT – Massachusetts Institute of Tehnology počeo je s pilot programom testiranja otpadnih voda kao novim alatom, kako bi se u kampus osigurala sigurnost ovaj semestar. U projektu koji će prolaziti kroz jesenji semestar, otpadne vode iz sedam zgrada na kampusu testirat će se svaki dan na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid-19.

Projekt je osmišljen kako bi se utvrdilo može li testiranje otpadnih voda biti učinkovit sustav ranog upozorenja  za epidemiju Covid-19 na kampusu, a ocjenjuje se kao komplementarni alat u odgovoru Instituta na pandemiju, zajedno s kliničkim ispitivanjem, kontaktnim praćenjem i drugim mjerama.

Rezultati testiranja otpadnih voda bit će preusmjereni MIT-ovom timu za praćenje Covida-19, u suradnji s institutima koja promatraju zdravstvene trendove na kampusu i daju preporuke timu za odluke vezano uz Covid-19, a koji je sastavljen od višeg vodstva MIT-a. Zgrade kampusa neće biti u karanteni na temelju rezultata ispitivanja, ali ljude u zgradama u kojima se virus otkrije može se tražiti da se testiraju na MIT Medical prije nego što je drugačije predviđeno. Članovi projektnog tima naglašavaju da su podaci o uzorkovanju agregatni i da se ne mogu koristiti za identifikaciju pojedinaca.

"Podatke za pročišćavanje otpadnih voda vidimo kao dio [većeg portfelja podataka] koji ide glavnom timu koji istražuje Covid-19 i  koji pomaže u donošenju strateških odluka o operacijama kampusa", kaže načelnik medicinskog stožera MIT-a Brian Schuetz. "To nam daje zanimljiv uvid u zdravlje populacije, te koliko smo zapravo na sve usredotočeni.“

Ispitivanje otpadnih voda nudi komplementarne prednosti kliničkom testiranju jer odražava zdravlje na razini zajednice, nije ograničeno dostupnošću kliničkog ispitivanja, a otkriva i simptomatske i asimptomatske infekcije. Laboratorij biološkog inženjerstva pod vodstvom profesora Erica Alma, koji od ožujka testira komunalne otpadne vode za Covid-19 diljem zemlje, pokazao je da na razini stanovništva podaci o otpadnim vodama prethode kliničkim promatranjima Covid-19 za četiri ili više dana.

"To zaista ima smisla kada razmišljaš o činjenici da postoji zaostajanje između vremena kada se netko razboli i počne širiti virus, i vremena kada su dovoljno simptomatski da traže njegu i dobiju klinički test, te odu u izolaciju", kaže Katya Moniz, znanstvenica u laboratoriju Alm.

Testiranje otpadnih voda već se koristi na brojnim fakultetima diljem zemlje. U jednom slučaju, na Sveučilištu u Arizoni, testiranje otpadnih voda pomoglo je otkriti epidemiju među asimptomatskim pojedincima i dužnosnicima, te su bili u mogućnosti na vrijeme poduzeti mjere opreza prije širenja virusa.

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: MIT News

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće