MIKROORGANIZMI PRAVI PROČISTAČI OTPADNE VODE

MIKROORGANIZMI PRAVI PROČISTAČI OTPADNE VODE

Ako ste željeli saznati nešto više o biološkom stupnju pročišćavanja otpadne vode, sada su svi odgovori na jednom mjestu!

Objavljeno: 14.5.2021.

Kad pričamo o pročišćavanju otpadne vode najveću enigma našim posjetiteljima, koji nisu vezani za struku, zasigurno čine biološki bazeni, u kojima žive i pročišćavaju otpadnu vodu mikroorganizmi.

Za neke bauk za neke tek čista biologija koja odrađuje svoj posao bez dodatnih kemikalija.

Ukratko, pokušati ćemo vam približiti 'čaroban' svijet mikrića kako ih na našem uređaju često zovemo, objasniti vam njihovu važnost za proces pročišćavanja i način na koji oni odlično odrađuju svoj posao.

Za sada je rad Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba zasnovan na dva stupnja pročišćavanja; mehaničkom i biološkom. Danas ćemo objasniti rad bioloških bazena s mikroorganizama koji u službi naših malih radnika, a uz nadzor naših djelatnika uspješno pridonose pročišćavanju otpadne vode.

No upoznajmo se prvo sa samim procesom u samim biološkim bazenima, kojih kod nas u Zagrebu imamo čak osam.

Slika1

Što je to biološka obrada otpadne vode?

Biološka  obrada  otpadne  vode  sastoji  se  od  složenih  fizikalnih, kemijskih  i  bioloških  procesa  kojima  se  organska  tvar,  dušik i  fosfor uklanjaju  iz  otpadne  vode.  Za  uspješno  pročišćavanje otpadne  vode potrebne su odgovarajuće koncentracije te uvjeti za rast mikroorganizama  koji se moraju postići u bioreaktoru .

Tko su mikroorganizmi iz otpadne vode i čemu pridonose?

Mješovita mikrobna zajednica brojnih vrsta mikroorganizama (bakterije, kvasci, alge, protozoe, metazoe) koji se međusobno povezuju u nakupine tzv. Pahuljice ili flokule čine aktivni mulj.

Slika7

Zašto ih zovemo  našim malim radnicima?

Ti mikroorganizmi, u najvećem broju bakterije, razgrađuju organsku tvar iz otpadne vode i pridonose uspješnom pročišćavanju otpadne vode.

Kada im se stvore povoljni uvjeti (kada se podese parametri povoljan za njihov rast; dovoljna količina otopljenog kisika, pH, temperatura i naravno hrana tj. povoljan supstrat  (otpadna voda koja sadrži omjer C, N, P)) nastane se i mikroorganizmi.

Gdje ih nalazimo?

Svi mikroorganizmi su dio prirode, pa ih tako i nalazimo na raznim mjestima.

Tardigrada (vodeni medvjed) je nađen od vrhova planina do dubokog mora i vulkanskih blata i od tropskih prašuma do Antarktika. Amebe žive primjerice nalazimo u mulju bara i na lišću vodenog bilja i sl

Kakvi su rezultati nakon njihovog djelovanja?

Rezultat njihovog djelovanja je pročišćena otpadna voda!

CUPOVZ je projektiran kao uređaj s 2. stupnjem pročišćavanja i zahtjeva skidanje organske tvari, a ne i dušika i fosfora, ( funkcija trećeg stupnja čiji je projekt u pripremi). Stoga možemo reći kako aktivni mulj iz bioloških bazena odrađuje odličan posao jer je učinkovitost pročišćavanja iznad graničnih vrijednosti po svim propisanim parametrima.

Slika2

Trebamo li ih se bojati?

Ne, ne trebamo ih se bojati ali moramo biti oprezni jer pojedini mikroorganizmi mogu izazvati bolesti.  Stoga, valja koristiti zaštitnu opremu, što ne znači da kad idemo na planinarenje nosimo zaštitne rukavice i maske jer bi mogli sresti vodenog medu, papučicu ili nešto treće, nego jednostavno ne dodirujemo lice prije pranja ruku.

Slika3

Kako se razmnožavaju?

Razmnožavaju se najčešće diobom, ali to ovisi o vrsti mikroorganizma.

Kako ih pratimo u labosu?

U akreditiranom laboratoriju Zagrebačkih otpadnih voda provodimo osnovne metode praćenja identifikacije, gledamo mikroskopski sliku. Pratimo stanje flokula, vrste i brojnost mikroorganizama. Naravno pratimo i sve parametre koji utječu na njih. Oni su nam najbolji pokazatelji kvalitete aktivnog mulja, a o kvaliteti aktivnog  mulja ovisi i sama efikasnost pročišćavanja.

Brojnost mikroorganizama u kapljici aktivnog mulja opet ovisi o brojnim parametrima, stalno se mijenja, no možemo reći kako ih u jednoj kapljici ima nekoliko tisuća.

slika25  Slika5

Slika6

Pišu: Astrid Werbolle, Nikolina Gradečak

Foto: ZOV

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće