Na svjetski dan voda objavljeni rezultati projekta ispitivanja sars-cov2 iz otpadnih voda na zagrebačkom pročistaču

Na svjetski dan voda objavljeni rezultati projekta ispitivanja sars-cov2 iz otpadnih voda na zagrebačkom pročistaču

Objavljeno: 22.3.2021.

Otkrivanje SARS-CoV-2 u otpadnim vodama grada Zagreba, važan je projekt koji podupire Svjetska zdravstvena organizacija. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) proveo je projekt praćenja otpadnih voda kao odgovor na pandemiju COVID-19. Projekt je proveden u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, a financirala ga je Njemačka vlada.

Izolacija čestica virusa iz otpadne vode ukazuje da su u kanalizacijskom sustavu prisutni dijelovi genetskog materijala iz SARS-CoV-2 virusa što potvrđuje da zaražene osobe izlučuju virus fekalijama i ostalim izlučevinama  u kanalizaciju. Fragmenti SARS-CoV-2 RNA iz otpadne vode razlikuju se u veličini, a različitim laboratorijskim metodama moguće ih je izolirati i dokazati.

Slika1

U okviru projekta uzorci otpadne vode uzorkovani su na ulazu i izlazu vode s CUPOVZ-a  ponedjeljkom, srijedom i petkom u periodu od 1.12.2020. – 19.02.2021. godine.

Kanalizacijski sustav grada Zagreba je mješovitog tipa i služi za odvođenje otpadnih voda iz stambenih i javnih zgrada, uključujući bolnice (sanitarna otpadna voda) i iz industrijskih pogona (industrijska otpadna voda) te za odvođenje oborinskih voda s krovova, prometnih i drugih površina (oborinska voda).

Rezultati

U okviru projekta ukupno je uzorkovano 80 uzoraka pri čemu su svi uzorci ulazne vode, osim uzorak od 18.2.2021., bili pozitivni dok su svi uzorci izlazne vode bili negativni

Dobiveni podatci o količinama virusnih čestica u uzorcima otpadnih voda uspoređivani su s brojem oboljelih od COVID-19 (broj aktivnih slučajeva) na području grada Zagreba.

Broj čestica virusa ne može se pretvoriti u točan broj zaraženih osoba, ali se može primijetiti trend porasta i smanjenja broja čestica virusa u uzorcima otpadnih voda. Praćenje trenda se može koristiti za ublažavanje ili uvođenje mjera na području „sliva“ otpadne vode.

Važno je naglasiti kako je projekt ispunio cilj praćenja trenda otkrivanja fragmenta SARS -CoV-2 RNA iz otpadne vode te se metoda može dalje koristiti u svrhu detekcije što se i poklapa s brojkama trenutno zaraženih.

U smislu projekcije valja nastaviti istraživanja. Parametri ovise o brzini, učestalosti obrade podataka kao i različitim utjecajima.

Slika2

Za više informacija kliknite na poveznice ispod:

https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/svjetski-dan-voda-2021/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/rezultati-ispitivanja-otpadnih-voda-grada-zagreba-na-prisutnost-rna-virusa-sars-cov-2/

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće