Ni loše vrijeme nije nas omelo u obilasku CUPOVZ-a

Ni loše vrijeme nije nas omelo u obilasku CUPOVZ-a

'Dobre bakterije su super stvar!' -zaključili su osnovnoškolci

Čak tri četvrta razreda osnovne škole Otona Ivekovića iz Zagreba posjetila su nas na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu.

Unatoč lošem vremenu, mališani koji su već naučili da je nekada otpadna voda cijelog Zagreba išla direktno u rijeku Savu, nemalo su se iznenadili kada su u ulaznom oknu  vidjeli kako izgleda ta voda prije pročišćavanja.

Čak četvrtog stupnja zagađenja bila je fekalna voda, koja je do prije deset godina ulazila u Savu, dok se stanje u međuvremenu itekako promijenilo, otkada jer prije deset godina pušten u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Nakon što su pomislili da su naši digestori prave rakete, vrlo brzo smo im demistificirali što se događa u tim 33 metara visokim građevinama. Posebno su se oduševili što proizvodimo plin, te da uz digestore postoji i baklja koja se pokreće prema potrebi. Mikroorganizmi i njihova uloga u cijelom procesu bili su im ipak najzanimljivija stavka, pa su tako naučili da su oni i vrlo važan faktor na pročistaču.

Iako nije bio dan za igru poslije razgledavanja uređaja, djeca su obećala naslikati uređaj, te likovni rad predati učiteljima za ocjenu iz zalaganja.

TEKS I FOTO: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće