Od otpadne plastike do predivnog broša!

Od otpadne plastike do predivnog broša!

Studenti Veleučilišta Velika Gorica pokrenuli projekt Zelena optika

Objavljeno: 28.3.2022.

Znate li što je to Zelena optika? Originalan hrvatski projekt ponovne upotrebe plastike. Veleučilište Velika Gorica u suradnji s partnerskim organizacijama pokrenulo je ovaj projekt, a s ciljem smanjenja odlaganja otpada i povećanja postotka ponovne upotrebe svega onoga što nastaje u optici ili našim domovima. Jedinstven je to primjer kružnog gopodarstva te sprječavanja onečišćenja prirodnog okoliša plastikom iz specifičnog izvora koji predstavljaju kontaktne leće i naočale izrađene iz polimera. Kako nam napominju sa Veleučilišta, željeli su pokazati kako naizgled male količine polimernog otpada iz svakog kućanstvate lanca proizvodnje i prodaje stvaraju značajne lokalne i globalne okolišne probleme ako nije adekvatno zbrinut.

Oslikavanjem naočalnih leća željeli su napraviti jedinstven suvenir koji će govoriti o brizi za okoliš. Posebno je hvalevrijedna inicijativa što su u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije oslikavali i izrađivali broševe koji su vrlo lijepi i nosivi. 

Ovi suveniri su odnedavno i dio ponude suvenira u NP Krka i NP Brijuni, dok je prof.dr.sc.Sanja Kalambura kao idejni tvorac dobila nagradu National Geographic Hrvatska – Žuti okvir za najbolji projekt Održive poroizvodnje i potrošnje.

S veseljem ističemo kako studenti Veleučilišta Velika Gorica redovito dolaze i na obilaske našega uređaja, te su itekako upoznati s otpadom koji dolazi kod nas na ulazno okno putem kanalizacije, a koji je prije postojanja pročistača završavao direktno u rijeci Savi.

Piše: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće