Yellowstone Club FOTO: Erik Peterson/Bozeman Daily Chronicle, File

Od pročišćene vode do snijega za mondeno skijalište!

Ekskluzivno odmaralište u Montani pročišćenu otpadnu vodu želi pretvoriti u snijeg kako bi se nadopunio snijeg koji se smanjuje zbog klimatskih promjena

Objavljeno: 5.7.2021.

Klub Yellowstone - skijaško i golf odmaralište sjeverno od nacionalnog parka Yellowstone koje među svoje članove ubraja Billa Gatesa, Justina Timberlakea i Jessicu Biel - zatražio je od Odjela za kvalitetu okoliša Montane dozvolu za korištenje otpadnih voda za izradu snijega na njegove ski staze.

Otprilike desetak drugih skijaških područja diljem SAD-a i ranije su koristili otpadne vode za stvaranje umjetnog snijega, ali Yellowstone Club bio bi prvi u Montani. Tehnika se također koristila u Europi i Australiji.

Dužnosnici u klubu kažu da program ne samo da će osigurati da se padine mogu otvoriti na vrijeme, obično krajem studenog i početkom prosinca, već će i nadopuniti sliv područja i održavati potoke dulje u sezoni. To bi omogućilo i rastućem odmaralištu Big Sky da se nosi sa sve većim količinama otpadnih voda.

"Smatram kako je to izvanredna ideja", rekao je Rich Chandler, menadžer za zaštitu okoliša u klubu.

No je li to siguran plan za bogate i slavne koji će ga skijati na tom snijegu, kad prirodnoga ne bude? Kratki odgovor državnih dužnosnika je da! Metoda je sigurna za ljude i okoliš sve dok postoji pomno praćenje kako bi se osiguralo da razine onečišćenja ostanu unutar normi, prema analizi zaštite okoliša.

Sličan napor da se otpadne vode pretvore u snijeg bio je kontroverzan na skijalištu Arizona Snowbowl u blizini Flagstaffa. Kako bi se tamo borilo protiv zima bez snijega, odmaralište je početkom 2000-ih otkupljenu otpadnu vodu od Flagstaffa ispumpavalo je iz pročistača na skijalište, gdje bi se pretvorilo u snijeg i raspršilo na vrhove San Francisco.

yellostone

FOTO: Los Angeles Times

PLEME HOPI, IZGUBILO PROCES

To je izazvalo prosvjede plemena Hopi, koje je reklo da umjetni snijeg od otpadne vode predstavlja rizik za javno zdravlje i okoliš te da će oskrnaviti planinu koju smatra svetom. Pleme je izgubilo pravni izazov kako bi spriječilo skijaško područje Arizone da ide dalje s planom. U prosincu 2012. skijalište je pucalo iz snježnih topova koji su počeli izrađivati ​​umjetni snijeg od pročišćene otpadne vode.

Tijekom pravne borbe, skupine za zaštitu okoliša, uključujući Centar za biološku raznolikost, izrazio je specifičnu zabrinutost zbog toga kako otpadne vode mogu smanjiti lokalnu vodenu populaciju i uzrokovati da neke muške ribe poprime ženski izgled i reproduktivne osobine.

Iako moderni tretman vode može eliminirati mnoge onečišćujuće tvari - i, u nekim slučajevima, pripremiti je za ljudsku upotrebu - neki elementi i dalje izmiču procesu, posebno farmaceutski proizvodi. Istraživanja su u povojima, no studija Ujedinjene nacije za obrazovanje, znanost i kulturu iz 2017. godine pokazala je da je samo polovica farmaceutskih spojeva uklonjena u procesu obrade vode. Primijećeno je i da dokazi sugeriraju da bi neke kemikalije mogle utjecati i na reproduktivne sustave čovjeka, baš kao što su studije pokazale o vodenom životu.

„Suvremena postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda uglavnom smanjuju krupne tvari i bakterije oksidacijom vode. Nisu dizajnirani da se bave složenim kemijskim spojevima ”, rekla je Birguy Lamizana-Diallo, službenik za upravljanje programom u Programu Ujedinjenih naroda za okoliš i stručnjak za pročišćavanje otpadnih voda.

Dužnosnici u Montani brzo ukazuju na razlike između svog plana i onoga što se dogodilo u Arizoni. Kao prvo, skijalište u blizini Flagstaffa često sav snijeg stvara iz pročišćenih otpadnih voda, dok će ga Yellowstone Club koristiti, barem u početku, na samo oko 10% od 2.700 hektara skijaških terena i obično tek u listopadu i studenom za stvaranje osnovnog, donjeg  sloja za njegove skijaške staze. Kada dođe prosinac, većina snijega bi već bila napravljena, ljudi bi skijali, a vožnja bi bila sjajna.

No, možda je najveća razlika između ova dva projekta razina podrške koju Yellowstone klub ima za svoj plan, a koji podržavaju skupine za zaštitu okoliša i zaštitu, uključujući Operativnu skupinu za rijeku Gallatin, Udruženje poljoprivrednih navodnjavača Gallatin i Trout Unlimited.

Ideja da se otpadne vode Big Sky-a pretvore u snijeg rađa se više od deset godina, a proizašla je iz suradnje između Yellowstone Cluba i drugih lokalnih skupina zabrinutih zbog iscrpljenog snježnog pokrivača zbog klimatskih promjena.

PROČIŠĆENA VODA VEĆ SE KORISTI ZA HIDRATIZACIJU TLA

Yellowstone već koristi pročišćenu otpadnu vodu za hidrataciju golf igrališta, a 2011. udružio se s Montanom DEQ i Operativnom skupinom za rijeku Gallatin kako bi utvrdio mogu li istu vodu sigurno pretvoriti u snijeg. Chandler, menadžer za zaštitu okoliša u klubu, rekao je da su uspješno pretvorili pola milijuna litara otpadne vode u 2 hektara snijega dubokog oko 18 centimetara.

Kristin Gardner, izvršna direktorica Operativne skupine za rijeku Gallatin, rekla je da se procesom stvaranja snijega učinkovito dodatno pročišćava otpadna voda izbacivanjem iz filtriranog pištolja za stvaranje snijega koji atomizira vodu.

"To je dodatni sloj sigurnosti za ljudsko zdravlje", rekao je Chandler.

Chandler je rekao da informacije prikupljene pilot-istraživanjem čine srž prijave skijaškog kluba s Montanom DEQ. Nacrt dozvole kojom se provizorno odobrava projekt izdala je državna agencija, a konačna odluka očekuje se kasnije ove godine.

Dužnosnici DEQ-a rekli su da će se otpadne vode koje se koriste za stvaranje snijega tretirati po najvišim mogućim standardima i da mogu izdavati dozvole samo za projekte koji neće zagađivati ​​državne vode. Ali učinak farmaceutskih proizvoda ostaje neistražen teritorij. Amy Steinmetz, šefica javnog ureda za vodoopskrbu, rekla je da ni DEQ ni Američka agencija za zaštitu okoliša nemaju standarde za posebno pročišćavanje otpadnih voda za lijekove.

"Znanost se o tome još uvijek razvija", rekla je.

Ako DEQ izda konačnu dozvolu ove godine, Yellowstone Club će najvjerojatnije početi pretvarati otpadne vode u snijeg krajem 2022.

Chandler je rekao da je Yellowstone Club ponosan na suradnički rad i da će u konačnici taj proces biti od koristi zajednici i slivu. Stvaranje više snijega i povećanje snježnih nanosa tijekom zime, procjenjuje Chandler, povećat će ljetno otjecanje potoka za oko 19 dana, što je velika pobjeda na sve sušnijem zapadu. Također je bolji od alternative, rekao je: pročišćavanje otpadnih voda, a zatim samo ispuštanje izravno u rijeku Gallatin.

"Zemlja ne proizvodi više vode, moramo učinkovito koristiti ono čime raspolažemo", rekao je.

Cijeli članak prenosimo na: 

https://apnews.com/article/az-state-wire-business-lifestyle-wastewater-e7b9bf2dcef9dc4a5c2c13cb23b634e9

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: AP News

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće