Omikron varijanta identificirana u tri njemačka postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda FOTO: GTAI – MARKETS GERMANY

Omikron varijanta identificirana u tri njemačka postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda

Od 6. prosinca 2021. tragovi Omikrona traže se u dvanaest komunalnih i industrijskih pročistača otpadnih voda u Europi

Objavljeno: 23.12.2021.

Opasna korona varijanta već se može otkriti u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda analizama otpadnih voda. Prema navodima tvrtke, analize otpadnih voda koje je izvršio pružatelj usluga zaštite okoliša i operater postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Veolia pokazuju da se varijanta COVID-19 Omikron također širi u Njemačkoj. Veolia upravlja s više od 120 postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Njemačkoj, gdje se otpadne vode provjeravaju na virus korona i njegove varijante najmanje jednom tjedno. Varijanta Omikrona otkrivena je u bavarskoj Franačkoj i u velikom komunalnom postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda u Donjoj Saskoj, kao i u industrijskom postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda. Tvrtka nudi općinama nadzor kanalizacijskih postrojenja COVID-19 kao uslugu i predlaže javno-privatna partnerstva. Odgovornost za troškove još uvijek je nejasna, kako je Veolia objasnila na 3. WaterJPI konferenciji kada je program predstavljen 17. studenog 2021. u Mülheimu an der Ruhr.

Omikron otkriven na tri lokacije u Njemačkoj
Od 6. prosinca 2021. tragovi Omikrona traže se u dvanaest komunalnih i industrijskih pročistača otpadnih voda u Europi. Rezultat je, prema Veolie, alarmantan: iako 6. prosinca nisu bili otkriveni tragovi Omikrona, to je bio slučaj 13. prosinca na sva tri postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Njemačkoj, gdje se cilja opasna varijanta. Na moj upit, glasnogovornica Veolie objašnjava da su sustavi mali gradski pročistač otpadnih voda u bavarskoj Franačkoj, veliki komunalni pročistač u Donjoj Saskoj i industrijsko mjesto. Tamo se od 6. prosinca provjeravaju i uzorci otpadnih voda na varijantu Omikron. Što se tiče rezultata analize, nema regionalnih razlika.
Sustav ranog upozoravanja na COVID-19 koji koristi analize otpadnih voda za neposredne protumjere
"Naš sustav ranog upozorenja na Sars-CoV-2 potvrđuje da se Omikron brzo širi u Njemačkoj", kaže dr. Matthias Staub, ovlašteni potpisnik i voditelj općinskog razvoja u Veolia Wasser Deutschland GmbH, dodaje: „Ovi rezultati naglašavaju nužnost i učinkovitost analize, koja je nekoliko dana ispred kliničkih PCR testova. Čak i ako je broj identificiranih kliničkih slučajeva bio nizak ili čak nula, analize otpadnih voda mogle bi pomoći u suzbijanju daljnjeg širenja u najboljem slučaju."


Kao uslugu, Veolia nudi općinama mogućnost analize otpadnih voda proizvedenih u komunalnim postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda na tragove SARS-CoV-2 i mutante. Nakon 3 do 4 dana, podaci analize dostupni su na nadzornoj ploči i trebali bi pomoći u prepoznavanju lokalnih izbijanja u ranoj fazi. S ovim lokalnim praćenjem otpadnih voda moguće je identificirati varijante žarišta u ranoj fazi i poduzeti protumjere s nadležnim tijelima. Za manje od dva tjedna, rješenje Veolia za praćenje otpadnih voda na SARS-CoV-2, uključujući logistiku, moglo bi biti dostupno operaterima uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Deset operatera komunalnih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Bavarskoj, Brandenburgu, Donjoj Saskoj, Saskoj i Saskoj-Anhaltu sada koristi Veolia Corona Monitor kao sustav ranog upozorenja, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije.
"Tko snosi troškove?", pita Veolia na predstavljanju monitoringa na 3. Water JPI konferenciji u Mülheimu / Ruhr
Sredinom studenog na Water JPI konferenciji u Mülheimu an der Ruhr, stručnjaci Veolie, Ismahane Remonnay i Adèle Lazuka, imali su naslov „Nadzor SARS-CoV-2 RNA u otpadnim vodama: od programa istraživanja i razvoja do ponude usluga za vlasti” predstavili razvoj programa. Bilo je to jedno od predavanja koje je na poseban način podcrtalo moto “Iz istraživanja u praksu”. U predavanju je Veolia Corona Monitoring predstavljen kao poseban oblik javno-privatnog partnerstva, u kojem privatni pružatelj usluga Veolia podržava općine i zdravstvene vlasti u otkrivanju i obuzdavanju pandemije SARS-CoV-2. Kao rezultat toga, francuska grupa, koju općine također kritički gledaju kao partnera, već razmišlja unaprijed. Sustav se također može prenijeti na druge patogene i kemikalije u smislu infekcije i sustava zaštite okoliša te dalje razvijati. Važno je jedino pristup tokovima otpadnih voda iz komunalnih i industrijskih pročistača i integracija podataka analize u mrežu s nadležnim tijelima. Stoga bi mogli poduzeti protumjere što je prije moguće. Za industrijske operatere uređaja za pročišćavanje otpadnih voda također je važno imati uvid u otpadne vode jer su na njih spojeni zahodi tvrtke, kako bi se slučajevi SARS-CoV-2 tamo mogli što prije identificirati. Uspješno, kao što pokazuje primjer njemačkog postrojenja za industrijsku pročišćavanje otpadnih voda s varijantom Omicron.
Prema Ismahane Remonnay, pitanje koje se mora postaviti tijekom daljnjeg razvoja i uvođenja je pojašnjenje troškova. Koju cijenu treba primijeniti preventivne mjere i tko snosi troškove? Čini mi se da je to više nego opravdano pitanje hoćemo li uspjeti obuzdati razvoj.


Pripremila: Astrid Werbolle

Više na linku: https://www.lebensraumwasser.com/omikron-variante-in-drei-deutschen-klaeranlagen-identifiziert/

Izvor: https://www.lebensraumwasser.com/

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće