OTPADNA VODA LONDONA ZASIĆENA KOKAINOM, AMSTERDAMA MARIHUANOM!

OTPADNA VODA LONDONA ZASIĆENA KOKAINOM, AMSTERDAMA MARIHUANOM!

London3

Već pet godina Europski centar za otkrivanje narkotika provjerava otpadne vode 21 zemlje, te vrši analize o zastupljenosti narkotika u fekalnoj vodi

Pored uobičajenih metoda za otkrivanje narkotika, Europski centar za kontrolu droga i ovisnosti o drogama provjerava i kanalizaciju u metropolama 21 europske zemlje. Pokazalo se tako prema najnovijim istraživanjima da je London rekorder u korištenju kokaina dok je amsterdamska kanalizacija puna kanabisa. Specijalnim metodama i uzimanjem uzoraka iz kanalizacije stručnjaci Europskog centra od 2010. godine testiraju fekalne vode brojnih gradova. Pojašnjavaju da se droga izbacuje putem urina, te tako dolaze u kanalizaciju dok stručnjaci uzimaju uzorke, prikupljaju ih i testiraju.

Drugs 1               29 1

Iako ne osporavaju da ova metoda ima nedostataka, kao što su nemogućnost utvrđivanja rasprostranjenosti, čistoće narkotika, vrste konzumenata, stručnjaci iz Europe poslije pet godina usavršavanja ovu metodu ne vide kao eksperimentalnu, već kao standardu metodu za otkrivanja vrste droga koje se najčešće konzumiraju.

U kanalizaciji Londona eksperti Europskog centra za kontrolu droga, pronašli su najviše kokaina u 2014. godini. Rezultat pokazuje da u prosjeku stanovnici Londona izbace po 737 miligrama kokaina na tisuću ljudi u tijeku jednog tjedna. Odmah iza Londona je Amsterdam, a ne zaostaju puno ni stanovnici Antwerpena i Züricha u Švicarskoj.

Kada je, pak, riječ o kanabisu apsolutno prednjači Amsterdam što je i logično s obzirom na to da je marihuana u Nizozemskoj legalizirana. Tri puta manje rezultate bilježi Barcelona, te zauzima drugo mjesto po uporabi kanabisa u Europi. Od velikih metropola koje također prednjače po konzumiranju marihuane je Pariz i Atena. Posebni porasti u zastupljenosti droge u otpadnim vodama vidljivi su vikendom, posebno petkom i subotom.

Najveći porast tijekom vikenda bilježe nove sintetske droge od kojih je najzastupljeniji ecstasy, dok se marihuana i metamfetamin često i u jednakim količinama koriste kroz cijeli tjedan. Na sve to dakako utječu i aspekti ponude noćnog života, prosječna starost stanovništva, te je li grad studentski centar ili nije.

U posljednjem izvještaju, koji je objavljen u srpnju 2015. godine, stručnjaci iz Europskog centra za drogu kažu, da se kokain više koristi u gradovima zapadne i južne Europe, dok se prisutnost amfetamina nalazi u skoro svim analiziranim gradovima, dok je najveća koncentracija na sjeveru i sjeverozapadu Europe. Ovim se izvješćem Europskog centra željela izraziti potpora razvoju i primjeni ove inovativne metodologije kao komplementarne metode za praćenje i suzbijanje ovisnosti.

Glavni je, pak, cilj istraživanja bio načiniti procjenu regionalnih razlika i vremenske potrošnje ilegalnih droga u velikim Europskim gradovima.

Pripremila: Astrid Werbolle 

 

Izvori: Institut Ruđer Bošković, časopis Addiction, izvještaj European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction, izvještaj The Sewage Analysis Core group Europe

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće