Otpadne vode su resurs

Otpadne vode su resurs

Objavljeno: 4.11.2020.

Ako uzmemo primjerice ukupnu cifru proizvedene otpadne vode diljem svijeta, čak 80 posto oslobađa se u okoliš bez adekvatne obrade.  No otpadna voda vrijedan je resurs iz kojeg se mogu povratiti čista voda, energija, hranjive tvari i drugi resursi, navodi se u izvješću Svjetske banke u povodu Svjetskog dana voda.

U tom se izvješću poziva na pametnije gospodarenje otpadnim vodama, uključujući ponovnu potrošnju i obnovu resursa, te se razmatraju projekti otpadnih voda diljem svijeta koji su kratkoročno i dugoročno isplatili dividende za ljude, okoliš i gospodarstva.

Učinkovito ulaganje u otpadne vode i drugu sanitarnu infrastrukturu ključno je za postizanje koristi za javno zdravlje, poboljšanje okoliša i poboljšanje kvalitete života. Usluge sigurne vode, odvodnje i higijene bitan su dio prevencije bolesti i zaštite zdravlja ljudi tijekom izbijanja zaraznih bolesti, uključujući trenutnu pandemiju COVID-19.

Izvješće također baca svjetlo na iskustva gospodarenja otpadnim vodama u regiji Latinske Amerike i Kariba, koja već ubiru koristi.

Korištenjem tretiranih otpadnih voda umjesto podzemnih voda, elektrana San Luis Potosi u Meksiku smanjila je troškove za 33 posto, što je dovelo do uštede od 18 milijuna američkih dolara tijekom šest godina za elektroenergetsku tvrtku. Za vodno poduzeće dodatni prihod od prodaje tretiranih otpadnih voda pomogao je u pokrivanju operacija i troškova održavanja.

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Escu u Peruu štedi 230.000 američkih dolara godišnje u prijevozu biosolida (organskih materijala bogatih hranjivim tvarima koji su rezultat obrade domaće kanalizacije u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda) i naknada za odlagališta zbog sporazuma s lokalnim proizvođačem komposta. Kompost proizveden s biosolidima postrojenja zatim se koristi u sklopu projekta upravljanja vodama za očuvanje jezera Piuray.

Korištenje biosolida za proizvodnju kukuruza u brazilskoj tvrtki CAESB za vodu i otpadne vode dovelo je do većih prinosa žitarica od prosjeka i bilo je 21 posto učinkovitije od mineralnih gnojiva.

Operater postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda La Farfana u Santiagu u Čileu, nakon što je uložio 2,7 milijuna američkih dolara za naknadnu ugradnju postrojenja, uspio je prodati bioplin, čineći godišnju neto dobit od milijun američkih dolara za poslovanje.

U izvješću se preporučuje uključivanje intervencija u otpadne vode kao dio planiranja riječnog sliva i uparivanje s politikama, institucijama i propisima koji potiču tu promjenu paradigme. Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda potrebno je postupno prenamijeniti kao postrojenja za obnovu vodnih resursa, istovremeno istražujući i podupirući inovativno financiranje i održive poslovne modele koji iskorištavaju potencijalne izvore prihoda od povrata resursa iz otpadnih voda.

Izvješće pokazuje što je moguće kada vlade na svim razinama primjenjuje načela kružnog gospodarstva na svoje izazove u području otpadnih voda. Primjerice, u gradu La Pazu u Boliviji nacionalne i općinske vlade, kao i vodoopskrbna poduzeća, uz potporu Svjetske banke i drugih razvojnih partnera, zajedno rade na uključivanju načela kružnog gospodarstva u dizajn postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda La Paz. Cilj je rješavanje problema onečišćenja vode i javnog zdravlja uzrokovanih niskom razinom pročišćavanja otpadnih voda i nereguliranom uporabom u poljoprivredi.

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: www.worldbank.org

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće