Počeo je tjedan smanjenja nastanka otpada

Počeo je tjedan smanjenja nastanka otpada

Razmislimo i pomozimo u smanjenju otpada...

Objavljeno: 21.11.2022.

Tjedan smanjenja nastanka otpada obilježava se od 2009. godine s ciljem podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Cilj je ljudima, preko raznih akcija, radionica, kampanja otvoriti oči o problemu s velikim količinama otpada. Postoji način kako svaki pojedinac, može smanjiti količinu otpada bez da pretjerano o tome razmišlja.

Odlazak u trgovine može biti rizičan zbog nastanka otpada, no ako se prije odlaska u trgovinu napravi popis namirnica i stvari koje je potrebno kupiti, može se itekako smanjiti količina otpada. Također, preporučuje se korištenje platnenih, trajnih vrećica. U prosjeku se jedna plastična vrećica, koju kupimo u trgovini, koristi 12 minuta, a razgrađuje 1000 godina. Jedan od prijedloga smanjenja otpada je kupovina češće, ali po manje, što rezultira smanjenjem hrane koja se mora baciti. Također, rinfuznim kupovanjem smanjuje se količina otpada. Ponesite od kuće staklenke, bočice te u trgovinama, u kojima je moguće rinfuzno trgovanje, napunite svoje spremnike koje ste ponijeli od kuće. Na taj se način pokušava smanjiti otpad, no prednost je svakako i novčana ušteda.

U kuhinji se otpad može smanjiti korištenjem „trajnog“ pribora za jelo, što uključuje staklene čaše, metalni pribor za jelo, keramičke i porculanske tanjure. Također, prilikom kuhanja nastane mnogo bio otpada koji se može kompostirati te kasnije upotrijebiti u druge svrhe. Prilikom skladištenja hrane treba paziti da se to učini na pravilan način, kako ne bi došlo do kvarenja, odnosno kako ne bi bili prisiljeni tu hranu baciti.

Uz prethodno navedene primjere, odjeća može itekako povećati količinu otpada. Prije svake kupovine zapitajte se je li vam uistinu potreban taj komad odjeće i hoćete li ga nositi više puta. Također, ako primijetite da je odjeća lošije kvalitete, uložite u malo skuplji komad, koji ćete duže moći koristiti. Potrganu odjeću zakrpajte, staru donirajte i kupnju planirajte.

Uz sva navedena rješenja smanjenja otpada, apelira se na svakodnevno recikliranje papira i plastike, odlaganje plastičnih boca u predviđene spremnike, kompostiranje i sl.

U lokalnoj sredini organizirajte akcije za sakupljanje otpada, motivirajte građane na recikliranje, naglasite koliko je važno smanjiti količinu otpada jer svijet je ljepši kada je čišći.

Piše: Petra Vukovinski, univ. bacc. appl. chem.

1. http://goo.hr/wp-content/uploads/2019/10/KAKO-STVARATI-MANJE-OTPADA-vodic-za-gradjane.pdf

2. https://www.nature.org/en-us/about-us/where-we-work/united-states/delaware/stories-in-delaware/delaware-eight-ways-to-reduce-waste/

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće