Povećanje cijena energenata utječe i na proces pročišćavanja vode FOTO: Pixabay.com

Povećanje cijena energenata utječe i na proces pročišćavanja vode

Brzo rastuće cijene energije opterećuju proizvodnju u kemijskoj industriji. Nedostatak klorovodične kiseline, moglo bi imati velike posljedice na okoliš…

Objavljeno: 16.1.2023.

U postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda diljem Njemačke ponestaje određenih kemikalija koje se koriste za čišćenje otpadnih voda, što bi moglo predstavljati problem za mnoge rijeke. Taložne tvari, odnosno soli željeza ili aluminija, inače vežu fosfate otopljene u otpadnoj vodi tijekom kemijskog pročišćavanja vode i tako sprječavaju njihov ulazak u rijeke u visokim koncentracijama. Međutim, sve više i više postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda borilo se s problemima isporuke taložnih tvari, izvijestio je novinski časopis „Der Spiegel“. Bez taložnih tvari, gradska postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda prisiljena su ispuštati otpadnu vodu s visokim sadržajem fosfata u rijeke.

Ovo je izazov za cijelu zemlju, priopćilo je u petak Ministarstvo okoliša Donje Saske. Zbog toga su savezne države u bliskom kontaktu. Rješenja se traže zajedno s federalnom vladom. Donja Saska trenutno predsjeda Konferencijom ministara okoliša.

U slučaju nestašice taložnih tvari ne može se isključiti mogućnost poremećaja u radu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, upozorilo je ministarstvo. Ukoliko se stanje ne popravi u dogledno vrijeme, vodnim vlastima dana je mogućnost prekoračenja graničnih vrijednosti fosfata – za vrijeme trajanja iznimne situacije. Odgovarajuće informacije i propisi poslani su vodnim vlastima, s rokom do 31. listopada. Vjerojatno će slijediti i druge savezne države, piše "Spiegel".

Prema izvješću, razlog poteškoća u isporuci je nestašica klorovodične kiseline, uglavnom zbog visokih cijena energenata. Klorovodična kiselina je osnovni proizvod za proizvodnju taložnih tvari.

Iz Udruge kemijske industrije pojašnjavaju koliko je dramatična situacija u opskrbi klorovodičnom  kiselinom, no ne može se procijeniti zbog nedostatka podataka o proizvodnji pojedinih tvari. U principu, industrija je prisiljena oštro smanjiti proizvodnju zbog iznimno visokih cijena plina i električne energije. Kad bi se pojedinačne sirovine proizvodile samo u ograničenoj mjeri, to bi imalo dalekosežne posljedice.

Glasnogovornica ministarstva rekla je da fosfati nemaju izravan toksični učinak na ljude ili okoliš. Međutim, djelovali su kao gnojivo za vodene biljke i alge. Ako previše fosfata dospije u vodu, to može dovesti do povećanog rasta algi. S druge strane, cvjetanje algi može uzrokovati velike štete jer oduzimaju puno kisika iz vode. Ribe i druge životinje mogle bi umrijeti, a vodene površine bi se mogle urušiti. Stoga se mora učiniti sve da utjecaj na rijeke bude što manji, istaknula je glasnogovornica.

Ukoliko dođe do zastoja u isporuci, operateri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trebaju provjeriti može li se rad prebaciti na alternativne taložne tvari ili se može smanjiti upotreba taložnih tvari kako bi se premostilo vrijeme do sljedeće isporuke.

Obradila: Andrea Božić

Izvor: www.chemie.de

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće