Suša uzrokovala niski vodostaj rijeka u Hrvatskoj FOTO: Net.hr

Suša uzrokovala niski vodostaj rijeka u Hrvatskoj

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje rijeka u Hrvatskoj...

Objavljeno: 19.8.2022.

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje rijeka u Hrvatskoj, pa tako i na vodostaj rijeke Save. Već je sad vidljivo kako će 2022. godina biti uvrštena u izrazito sušne godine. U kontinentalnoj Hrvatskoj je u lipnju i srpnju palo vrlo malo oborina, te su okarakterizirani kao vrlo sušni mjeseci ove godine.

Ovo dugotrajnije sušnije razdoblje bez većih količina oborina utjecalo je i na vodostaj rijeke Save u Zagrebu, koji je trenutačno samo 42 centimetra viši od apsolutno najnižeg vodostaja u povijesti (otkad postoje službena mjerenja).

Podsjetimo, vodomjerna postaja Sava Zagreb osnovana je davne 1849. godine, a od 1975. godine podaci o visini vodostaja prikupljaju se svakog sata. Najniži vodostaj rijeke Save u Zagrebu zabilježen je 23.8.1993. godine i iznosio je -338 cm. Trenutačno vodostaj Sava Zagreb iznosi  -296 cm.

Ukoliko analiziramo samo zadnjih 20 godina možemo zaključiti da se statistički gledano, najniži vodostaji očekuju u kolovozu, ali isto tako mogući su i tijekom srpnja, rujna i listopada.

Niski vodostaji rijeke Save u Zagrebu otkrili su nam i drugu sliku rijeke, otkrili su brojne sprudove, ade i plaže iako je dubina rijeke Save na većem dijelu korita trenutačno od 100 do 150 centimetara, a na najdubljem dijelu korita ona ipak iznosi više od 3 metra.

Vodostaj rijeke Drave u Osijeku je samo 40 centimetara viši od povijesnog minimuma 29.9.2003. godine, tada je izmjeren -168 cm, a vodostaj rijeke Save u Slavonskom Brodu također je samo 20 centimetara viši od povijesnog minimuma od 31.8.2003. godine koji je bio -63 cm.

Posljedice suše vidljive su i u ostatku Europe kao na primjer niski vodostaj rijeke Po u Italiji i Rajne u Njemačkoj, dok u Francuskoj zbog toplinskog vala nedostaje pitke vode.

Uredila: Andrea Božić

Izvor: Hrvatske vode

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće