Svjetske rijeke prepune lijekova!

Svjetske rijeke prepune lijekova!

Razine lijekova koje se smatraju nesigurnima za vodene organizme pronađene su na više od jedne četvrtine mjesta uzorkovanja.

Objavljeno: 3.6.2022.

Proučavanjem više od 1000 lokacija u 258 rijeka na svih sedam kontinenata otkriveno je da je farmaceutsko onečišćenje rasprostranjen problem u cijelom svijetu. U radu, objavljenom prije nekoliko mjeseci  u PNAS-u, Pharmaceutical pollution of the world’s rivers (Farmaceutsko onečišćenje svjetske rijeke) ispitana su mjesta u 104 zemlje, uključujući 36 zemalja koje nisu prethodno ispitane, te je to najveća i “prva uistinu globalna” studija zagađenja aktivnim farmaceutskim sastojcima (API), prema Global Monitoringu projekta Pharmaceuticals, koji je proveo istraživanje. Nalazi pokazuju da "farmaceutsko onečišćenje predstavlja globalnu prijetnju okolišu i zdravlju ljudi", pišu autori.

"Ovo će se samo pogoršavati jer sve više koristimo farmakološka rješenja za bilo koju bolest, bilo fizičku ili mentalnu", kaže za BBC News vodna ekologinja sa Sveučilišta Hertfordshire Veronica Edmonds-Brown, koja nije uključena u studiju.

“Drogiranje okoliša”

Istraživači su se usredotočili na 61 od najčešće korištenih mjerljivih farmaceutskih proizvoda – ostavljajući tisuće drugih neprovjerenih – budući da trenutna tehnologija dopušta mjerenje samo 50 do 100 API-ja (aktivnih farmaceutskih sastojaka) u svakom uzorku. Osim toga jesu li API-ji otkriveni na svakom mjestu, istraživači su primijetili jesu li razine iznad onih za koje se vjeruje da uzrokuju ekološku štetu, uključujući učinke poput promjene ponašanja, promjene ekspresije gena i feminiziranja mužjaka ribe. Stvarni ekološki rizici mogli bi biti veći od predviđenih u studiji, pišu istraživači, jer bi API-ji mogli imati toksične interakcije koje nisu uključene u analizu.

Nekoliko lijekova, uključujući antidepresiv citalopram, antihistaminik cetirizin i antibiotik trimetoprim, otkriveno je na svim kontinentima osim na Antarktiku. Država Island (17 lokacija) i autohtono selo u Venezueli (3 mjesta) bila su jedina mjesta gdje nisu pronađeni API-ji.

API-ji koji se najčešće otkrivaju - na 50 posto ili više mjesta - uključuju sveprisutni stimulans kofein, lijek za dijabetes metformin i antiepileptički karbamazepin, koji se ne razgrađuje brzo. Osim toga, opasne razine antibiotika pronađene su na gotovo jednoj petini mjesta, a značajan broj lokacija imao je barem jedan API na razini koja se smatra štetnom za vodene organizme.

Žarišta farmaceutskog onečišćenja pronađena su diljem svijeta, osobito u područjima s velikom populacijom ili lošim upravljanjem otpadnim vodama. Lahore u Pakistanu imao je najveću prosječnu koncentraciju API-ja, a slijede ga La Paz u Boliviji i Adis Abeba u Etiopiji, dok su veći gradovi uključujući Madrid, Glasgow i Dallas bili iznad 80. percentila.

"Da sam riba koja živi u nekim od ovih rijeka, sada bih se zabrinuo", kaže za The Guardian istraživač i glavni autor John Wilkinson Sveučilišta u Yorku, dodajući da na većini stranica razine API-ja nisu dovoljno visoke da bi bile opasne za ljudske plivače.

Wilkinson kaže za BBC News da je rješavanje ovog problema teško, jer "čak ni najmodernija učinkovita postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda nisu u potpunosti sposobna razgraditi te spojeve prije nego što završe u rijekama ili jezerima." Moguće je da bi stroži propisi o receptima pomogli, ali to bi moglo otežati nabavku osnovnih lijekova.

"Bit će potrebno mnogo ljudi koji su puno pametniji od mene da se pozabave problemom", kaže on.

IZVOR: The Scientist

Pripremila: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće