Testiranje otpadnih voda iz zrakoplova na varijante koronavirusa FOTO: Pixabay.com

Testiranje otpadnih voda iz zrakoplova na varijante koronavirusa

Otpadna voda iz zrakoplova novi ključ za otkrivanje koronavirusa...

Objavljeno: 25.1.2023.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuju "logističke i pravne" aspekte testiranja otpadnih voda iz zrakoplova na varijante koronavirusa dok nastavljaju istraživati ​​takav program praćenja Covid-19.

Agencija još uvijek "smišlja kako operacionalizirati ovaj program", dok  postoje "logističke i pravne" prepreke koje treba riješiti prije nego što program "postane operativan".

CDC je ovoga mjeseca odlučio testirati otpadnu vodu iz zrakoplova zbog zabrinutosti radi porasta oboljelih od Covid-a 19 u Kini.

Neki od partnera agencije rekli su CNN-u da su spremni pomoći u postavljanju ove potencijalne sljedeće granice u naporima nadziranja Covid-19 u zemlji.

Praćenje kanalizacije na tragove varijanti koronavirusa je "potvrđeni" znanstveni proces - više nije u pilot fazi - a avioni su logičan sljedeći korak, rekao je Matt McKnight, generalni direktor bostonske tvrtke za sintetičku biologiju Ginkgo Bioworks. Njegova jedinica za biosigurnost i javno zdravstvo Concentric by Ginkgo odabrana je za partnera u CDC-ovom programu genomskog nadzora temeljenog na putnicima za otkrivanje Covid-19 i varijanti gripe među međunarodnim putnicima.

"Za sada se, korištenje usluga testiranja za prikupljanje i analizu otpadne vode iz aviona, vode aktivni razgovori između CDC-a, Bijele kuće i zrakoplovnih kompanija", rekao je McKnight.

Ali sam proces testiranja otpadnih voda iz aviona je "potvrđena metodologija i to je program koji se može aktivno provoditi", dodao je. "Sustav je spreman za rad."

Kako funkcionira praćenje otpadnih voda

Ispitivanje otpadnih voda iz zrakoplova uključuje prikupljanje otpadnih voda iz pojedinačnih komercijalnih zrakoplova koji prevoze putnike.

"Možete ga izvući iz zrakoplova za manje od dvije minute, brzo ga staviti u laboratorijsku mrežu, kojom mi upravljamo", rekao je McKnight.

Nadzor otpadnih voda postaje ciljaniji u potrazi za poliovirusom, majmunskim boginjama i koronavirusom.

Nakon što uzorci otpadne vode stignu u dijagnostički laboratorij na testiranje, znanstvenici ih skeniraju tražeći u njima tragove poznatih ili nepoznatih virusa, kao što su nove varijante SARS-CoV-2, koronavirusa koji uzrokuje Covid-19. Kada su uzorci pozitivni na virus, znanstvenici provode sekvenciranje genoma kako bi točno identificirali koja je varijanta tog virusa.

"Obično sekvenciranje traje oko pet do sedam dana", rekla je Casandra Philipson, istraživačica i voditeljica programa za Ginkgo Bioworks. Zatim znanstvenici mogu analizirati svoje rezultate i podnijeti svoje nalaze CDC-u.

"Analizu možemo napraviti jako brzo", rekao je Philipson, primjerice za nekoliko dana."

I McKnight i Philipson rekli su da nadzor otpadnih voda iz aviona ne samo da može pomoći u otkrivanju novonastalih varijanti koronavirusa i gripe – služeći kao “radarski sustav” – može upozoriti proizvođače cjepiva na koje varijante bi naša cijepljenja protiv Covid-19 možda trebala ciljati svake godine.

Savjetnici američke Uprave za hranu i lijekove trebali bi se sastati ovaj tjedan kako bi razgovarali o tome da cjepiva protiv Covid-19 postanu godišnja imunizacija, slično cjepivu protiv sezonske gripe.

Taj bi proces mogao uključivati ​​pojednostavljenje sastava cjepiva, rasporeda imunizacije i periodično ažuriranje cjepiva, prema dokumentima sa sastanka objavljenim u ponedjeljak. FDA je rekla da očekuje procjenu cirkulirajućih sojeva koronavirusa barem jednom godišnje i odlučiti u lipnju koje će sojeve odabrati za jesensku sezonu, slično procesu ažuriranja godišnjih cjepiva protiv gripe. “Ako Moderni ili Pfizeru date informacije dovoljno rano, oni mogu napraviti cjepivo vrlo brzo, što mi nismo mogli na početku pandemije”, rekao je McKnight. „Velika naučena lekcija je da možete razmišljati o svim tim varijantama virusa koji kruže svijetom, i to je kao bilo što drugo za što bismo imali radarski sustav, da otkrijemo što je vani kako biste mogli dobiti rano upozorenje .”

Izvješće koje je prošli tjedan objavila Nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine opisuje nadzor otpadnih voda kao "vrijednu komponentu" upravljanja zaraznim bolestima i napominje da bi nadzor otpadnih voda u glavnim američkim zračnim lukama i ulaznim lukama mogao pomoći u identificiranju početnih slučajeva patogena iz drugih regija među međunarodnim putnicima. Izvješće je izrađeno na zahtjev CDC-a.

Zasebna studija provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavljena prošli tjedan u časopisu Plos Global Health, otkrila je da je većina od 150 uzoraka otpadnih voda prikupljenih s terminala i dodatnih uzoraka iz 32 zrakoplova u tri glavne međunarodne zračne luke u Ujedinjenom Kraljevstvu u ožujku 2022. bila pozitivna na SARS-CoV-2. Podaci su uključivali ukupno tri terminala – po jedan u svakoj zračnoj luci. Svi uzorci uzeti iz kanalizacije na dolaznim terminalima zračnih luka Heathrow i Bristol, te 85% uzoraka uzetih s lokacija u zračnoj luci Edinburgh, bili su pozitivni na virus, prema studiji zdravstvenog tima.

“Nisam bila iznenađena što smo pronašli SARS-CoV-2 RNA u tim uzorcima otpadnih voda, mogućnost otkrivanja virusne RNA u uzorcima dokazala je da naša metodologija funkcionira, što je bio pozitivan ishod,” rekla je Kata Farkas, autorica studije i istraživačica na Sveučilištu Bangor u Velikoj Britaniji..

“U našoj studiji koristili smo detekciju temeljenu na PCR-u, ali i druge studije su uspješno koristile sekvenciranje za ove vrste uzoraka. Stoga se sve varijante mogu identificirati u otpadnim vodama zrakoplova, podržavajući druge vrste programa nadzora kako bi se bolje razumjelo koje varijante cirkuliraju globalno”, napisala je. "Vrijedi napomenuti da se metodologija koju smo opisali može koristiti za identifikaciju drugih virusa koji mogu ugroziti globalno javno zdravlje."

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: CNN

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće