U potrazi za novim korona varijantama, stiže nam 'zanimljiva' jesen!

U potrazi za novim korona varijantama, stiže nam 'zanimljiva' jesen!

Kako bi se brzo pronašle nove, vrlo zarazne varijante korone, ispituju se otpadne vode diljem Njemačke...

Objavljeno: 24.6.2022.

Otkad je korona virus u svijetu, znanost djeluje ubrzano. Nove, vrlo zarazne varijante BA.4 i BA.5 najavljuju ljeto s naglim porastom broja infekcija. Borba s Covid-19 također se odnosi na otkrivanje varijanti virusa što je prije moguće. No mnogi se više ne žele redovito testirati. Trenutno se čak raspravlja o ukidanju besplatnih testova za građane krajem lipnja.

Hoće li besplatni testovi na korona završiti krajem lipnja?

Ubrzo se na početku pandemije znalo da se i iz otpadnih voda može dobiti dobra slika širenja virusa korona: zaražene osobe virus izlučuju stolicom. Koristeći uzorke otpadnih voda iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, brzo se može vidjeti gdje se koja varijanta trenutno širi.

Sve zemlje EU trebale bi sudjelovati

Komisija EU stoga je u ožujku 2021. zatražila od država članica da sustavno koriste monitoring otpadnih voda u borbi protiv pandemije korone - prema motu "Svi idu na WC, ali ne idu svi u centar za testiranje". Zeleni u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji također već duže vrijeme pozivaju na proširenje praćenja otpadnih voda.

Savezna vlada osigurava financiranje za nekoliko pilot projekata, a znanstvenici se sada prvenstveno usredotočuju na NRW: zajedno s vodnim udrugama Emschergenossenschaft i Lippeverband, na primjer, istraživačka skupina Covidready razvila je veliki sustav praćenja otpadnih voda.

Sustav ranog upozorenja za nove varijante

Izmet 2,4 milijuna stanovnika redovito se provjerava u pet pročistača u Njemačkoj. Pronađeni virusi potom se analiziraju u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu. Početkom lipnja istraživači su uspjeli brzo utvrditi da su se novi podtipovi omikrona BA.4 i BA.5 etablirali kao dominantne varijante u velikim dijelovima NRW-a.

Projekt se koordinira u Istraživačkom institutu za upravljanje vodama i buduću klimu na Sveučilištu RWTH Aachen. Cilj: Covidready, kao "praktičan radni tijek", trebao bi postati i sustav ranog upozoravanja na širenje takozvanih zabrinjavajućih varijanti virusa - "Variants of Concerns".

Projekt se koordinira u Istraživačkom institutu za upravljanje vodama i buduću klimu na Sveučilištu RWTH Aachen. Cilj: Covidready, kao "praktičan radni tijek", trebao bi postati i sustav ranog upozoravanja na širenje takozvanih zabrinjavajućih varijanti virusa - "Variants of Concerns".

Strategija NRW-a: više uzoraka otpadnih voda, manje testova

Za još jedan pilot projekt savezne i državne vlade, uzorci vode uzimaju se i u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda od travnja 2022. - uključujući Borken, Düsseldorf, Gütersloh i Waldbröl, ali i u Kölnu, Bonnu i Dinslakenu. Odgovarajuće lokacije trebale bi se razlikovati po veličini svog slivnog područja i utjecaju turista i putnika. Postupak bi mogao “postati od sve veće važnosti za nadolazeću jesen/zimu kao seizmograf za proces zaraze uz sve manji testni režim”, objašnjava Ministarstvo zdravstva NRW.

Do sada se, prema Federalnom ministarstvu zdravstva, praćenje otpadnih voda za borbu protiv pandemije koristilo u vrlo malo zemalja - uključujući Nizozemsku, Kanadu i Australiju. Mnoge druge zemlje trenutno proširuju svoje kapacitete za korištenje ove metode.

Drugi važan alat: sekvenciranje gena

Druga važna metoda za praćenje kako i gdje se virus širi i mijenja je ono što je poznato kao sekvenciranje virusnog genoma. RKI objašnjava da je genomski slijed patogena svojevrsni "mikrobni genetski otisak prsta" koji također sadrži informacije o podrijetlu virusa. Na početku pandemije bilo je moguće razumjeti jesu li oboljeli zaraženi u austrijskom skijalištu Ischgl ili negdje drugdje.

Sekvenciranje genoma provodi se u posebnim laboratorijima, složenije je i skuplje od PCR testa i traje nekoliko dana. RKI vidi sveobuhvatno sekvenciranje kao važan alat za stavljanje pod kontrolu širenja i razvoja pandemije. Zbog čega je federalna vlada zapravo htjela promovirati proceduru, kako stoji u Uredbi Federalnog ministarstva zdravstva o nadzoru nad virusom korona s početka 2021. godine.

Njemačka zaostaje u procesu sekvenciranja gena

No, do danas Njemačka je daleko zaostala u međunarodnoj usporedbi po broju sekvenci. Podatke objavljene širom svijeta prikuplja "Gisaid". U posljednjih 30 dana sekvencirano je nešto više od jedan posto slučajeva korone prijavljenih ovdje u Njemačkoj. Danska (40 posto), Luksemburg (12 posto), Lihtenštajn (gotovo 10 posto) i Švedska (8,5 posto) izvijestili su o najviše redoslijeda – na temelju broja slučajeva zaraze u zemlji.

Velika Britanija, koja je odavno značajno proširila svoj sustav sekvenciranja, već godinu dana nudi drugim zemljama pomoć u testiranju genoma. Devet zemalja, uključujući Brazil, Keniju i Čile, do sada je prihvatilo ponudu. Njemačka nije među njima. Što je s Hrvatskom? Čekamo izjave našeg epidemiološkog Zavoda.

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: WDR

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće