Vijesti iz svijeta znanosti

Vijesti iz svijeta znanosti

Otpadne vode su resurs i ne treba ih percipirati kao otpadni proizvod!

Objavljeno: 12.10.2020.

Iz dana u dan, energetski računi mnogih danskih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda izgledaju sve bolje i bolje. Posljedično, mnoge tvrtke za pročišćavanje otpadnih voda mogle bi u budućnosti biti potencijalno energetsko samodostatne.

Otpadne vode sve više postaju resurs koji se može koristiti i pridonijeti zelenoj tranziciji – zahvaljujući novim tehnologijama i inovativnom razmišljanju. S jedne strane kontinuirano se provode nove tehnologije koje uštede energiju i čine postrojenja energetski učinkovitijim. S druge strane, nove metode proizvodnje energije – npr. bioplin – stalno povećavaju produktivnost u tom sektoru. Drugim riječima, potencijal postaje sve veći i veći do određene razine. To znači da su postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Danskoj sve bolja u iskorištavanju resursa u otpadnim vodama. Ne samo da mogu proizvesti energiju koja im je potrebna za pročišćavanje otpadnih voda, ona su također u mogućnosti proizvesti dovoljno energije za prodaju viška. Bolja iskorištenost resursa i proizvodnja energije visoko je na dnevnom redu u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda u Danskoj.

Stoga je Danska vlada 16. lipnja 2020. uz dvostranačku potporu Parlamenta objavila novi klimatski sporazum za sektor zelenog otpada i kružno gospodarstvo u sklopu posebnog izvršenja Zakona o klimi. Sporazumom se postavlja smjer za poduzeća koja se bave otpadnim vodama. Između ostalog, usredotočuje se na potrošnju energije u sektoru, proizvodnju energije i moguće izvozne potencijale. Na mnogim mjestima oko Danske razvoj je već u pokretu.

U novom izvješću koje su osmislili NIRAS i jedna od najvećih danskih komunalnih poduzeća (VandCenter Syd) za Dansku agenciju za zaštitu okoliša iznijeti su i potencijali i izazovi u energetskom sektoru- i resursnoj iskorištenosti sektora otpadnih voda. Izvješće je izrađeno na temelju pregleda osam postrojenja za obradu otpadnih voda. Poslužit će kao inspiracijski katalog za postrojenja za obradu voda i sažeti dug popis mogućnosti, metoda i tehnologija za povećanu iskorištenost energije i resursa.

Općenito govoreći, postoji ogroman potencijal za uštedu i proizvodnju energije – a time i smanjenje emisija CO2 – putem energetske optimizacije postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. U izvješću se ističe niz tih mogućnosti i tehnologija – od kojih su neke potpuno očite, s inicijativama koje su i profitabilne i imaju kratka razdoblja otplate.

Kako pretvoriti otpadne vode u energiju?

Organski materijal u otpadnim vodama koncentriran je i dovodi do digestora, gdje proizvodnja plina počinje mezofilnom i termofilnom obradom. Bioplin se može koristiti za proizvodnju električne energije putem plinskog motora – postrojenja za obradu mogu koristiti ovu električnu energiju kako bi bila samodostatna ili ju prodala. Bioplin se također može nadograditi kako bi se koristio za npr. zeleni prijevoz. Analizom Danske agencije za zaštitu okoliša iz 2018. godine utvrđeno je da je danski sektor otpadnih voda proizveo 2/3 energije, koju su koristili za prijevoz, iz otpadnih voda (razina samodostatnosti od 68%).

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: International Water Association

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće