VODA NA DLANU goruća tema!

VODA NA DLANU goruća tema!

Konferencija o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda.

Objavljeno: 11.3.2022.

Nakon dvije pandemijske godine u opticaj su se polako vratile i konferencije. Koliko su svima nedostajale i koliko su predavači entuzijastični nakon duže pauze, najbolji je dokaz konferencija Voda na dlanu 2022., održana početkom ožujka u hotelu Antunović u Zagrebu. Riječ je o konferenciji u organizaciji Energetike .net-a a čija je tematika obrada, priprema, proičišćavanje, zaštita voda te vodoopskrba i odvodnja.

Da je voda bogatstvo koje ne smijemo izgubiti neracionalnim upravljanjem, podsjetili su nas eminentni govornici među kojima se svakako svojim iskustvom i zanjem istaknuo dr.ing.Viktor Simončić. Sve nas je podsjetio na činjenicu kako održivo upravljanje vodom znači umjetnost u sastavljanju slagalice koja se sastoji od niza puzzli. Ta vodna slagalica, kako je dr.Simončić naziva sastoji se od prava dostupnosti pitkoj vodi kao osnovnog prava čovjeka, očuvanja vodenih sustava u funkciji osiguranja potrebnih količina za gospodarske djelatnosti i očuvanje raznolikosti vrsta pa sve do pročišćavanja i održavanja.

Svakako su bile i teme vezane uz umjetnu inteligenciju, tehnološke tokove ali i uz komunalni mulj, o kojemu je pričao prof, dr.sc.Slaven Dobrović. Na tom polju ponuđena su neka rješenja , a istraživanja na njegovoj daljnjoj uporabi vrše brojni fakulteti kao Kemijsko inženjerstvo ili pak Građevinski fakultet.

Tu se našla i svakako aktualna tema vezana uz Koronavirus, a to je cirkulacija istog u otpadnim i površinskim vodama u Hrvatskoj, a o kojoj nam je više ispričao dr.sc. Dragan Brnić s Hrvatskog veterinaskoh instituta s kojim i ZOV nerijetko surađuje.

Aktualne teme svakako su bili intrigantne nama iz vodnog sektora, koji se bavimo pročišćavanjem otpadnih voda grada Zagreba.

Vodu ne treba uzimati zdravo za gotovo, ona je resurs koji život znači. Ne budemo li se odgovorno ponašali prema tom izvoru života, posljedice će biti itekako vidljive generacijama koje dolaze.

Piše i slika: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće