Novosti.hr

World Humanitarian Day

From World 19.8.2023.

Svjetski dan humanitarnog rada obilježava se 19. kolovoza, u počast humanitarnim radnicima koji svakodnevno riskiraju svoj život kako bi spasili živote drugih.  Generalna skupština UN-a u prosincu 2008. godine donijela je odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu. 

Na taj dan se također prisjećamo humanitarnih radnika koji su izgubili svoje živote obavljajući svoj posao i ujedno iskazujemo zahvalu svima koji naporno svakodnevno rade diljem svijeta. Obilježavanjem toga dana se pokušava skrenuti pažnja vlada svih zemalja na brigu o pravima i zaštititi humanitarnih radnika i volontera.

Rat u Ukrajini, pandemija COVID-19 i posljedice klimatskih promjena imali su globalni utjecaj i doveli do niza velikih humanitarnih kriza koje proizlaze iz nekoliko međusobno povezanih čimbenika.

Mnoge zemlje su na rubu velike prehrambene krize pogoršane lošim ekonomskim uvjetima, zbog čega su najsiromašniji i najugroženiji ovisni o humanitarnoj pomoći.

„Ukrajinska kriza dovela je do dokaza da je hrana postala političko oružje, jer je u pitanju pristup primjerenoj prehrani za milijune ljudi. Najgore su pogođeni najsiromašniji koji su lišeni pristupa najosnovnijim potrebama, što dovodi do daljnje ozbiljne zdravstvene rizike“, dodaje generalni tajnik Caritasa Internationalisa Aloysius John.

Istodobno, ekstremni klimatski događaji, nasilje i sukobi stvorili su nove oblike ranjivosti, a milijuni napuštaju svoje domove kako bi spasili vlastite živote. Uz nedavne krize, postoje i druge koje traju godinama, pa čak i desetljećima, poput onih u Siriji, Venezueli, Srednjoafričkoj Republici i Demokratskoj Republici Kongo.

Stoga Caritas Internationalis na Svjetski dan humanitarne pomoći 2022. poziva donositelje odluka da poslušaju glasove najsiromašnijih i stave njihove težnje za dostojanstvenim životom u središte svih političkih odluka.

Uredila: Andrea Božić

Izvor: cinipravustvar.hr, www.vaticannews.va;

Our website uses Cookies to improve your user experience and keep track of your visit.
Read more...

Okay Remove cookies