Nacionalni dan očuvanja energije

Iz ekologije 14.12.2021.

Nacionalni dan očuvanja energije obilježava se 14. prosinca svake godine. Fokusira se na stvaranje svijesti kod ljudi o važnosti očuvanja energije i načinima da se to postigne kako bi se izborili s krizom klimatskih promjena i globalnim zagrijavanjem.

S brzim napretkom u industrijalizaciji i promjenama u načinu života koji ona donosi, potreba za energijom raste brzim tempom. Ali izvori energije su ograničeni i stoga ih treba razumno trošiti. To zahtijeva uštedu energije. Napor je smanjiti potrošnju energije manje oviseći o njoj.

To se također može postići pronalaženjem i primjenom metoda koje učinkovitije koriste energiju. Smanjenje rasipanja energije vrlo je važno i ljude treba upoznati s najboljim praksama u vezi s tim. Nacionalni dan očuvanja energije, koji se svake godine obilježava 14. prosinca, prilika je da se podsjetimo na svoju dužnost prema našem ekološkom sustavu trudeći se uštedjeti energiju.

Nacionalni dan očuvanja energije 2020: Povijest

1978. stvoreno je vladino tijelo pod nazivom Udruženje za istraživanje zaštite nafte (PCRA) koje radi na promicanju energetske učinkovitosti i očuvanju. PCRA je provela nekoliko kampanja putem masovnih medija poput tiska, televizije, radija i digitalnih sredstava.

2001. godine stvoren je Zavod za energetsku učinkovitost, ustavno tijelo, koji pomaže u razvoju strategija za reguliranje okvira Zakona o očuvanju energije iz 2001. Primarni cilj organizacije je smanjiti energetski intenzitet indijskog gospodarstva. Odgovorna je za promicanje i zagovaranje energetske učinkovitosti i očuvanja.

Značaj nacionalnog dana očuvanja energije 2020

Korištenje energije na učinkovit način neophodno je kako bi se sačuvalo za buduće generacije. Tempo iscrpljivanja izvora energije koji se ne mogu obnoviti glavni je razlog za zabrinutost širom svijeta. Stoga je Nacionalni dan očuvanja energije prepoznat kako bi promovirao racionalno korištenje energetskih resursa, sprečavao rasipanje energije i povećavao energetsku učinkovitost.

Ured za energetsku učinkovitost (BEE) radi u tom smjeru kako bi ispunio ciljeve održivog razvoja.

Neke od njegovih glavnih funkcija uključuju:

  • Stvaranje svijesti i širenje informacija o energetskoj učinkovitosti i očuvanju
  • Promicanje istraživanja i razvoja u korištenju energije
  • Promicanje energetski učinkovitih procesa, opreme, uređaja i sustava
  • Izrada obrazovnog kurikuluma o učinkovitom korištenju energije i važnosti njezina očuvanja

Pripremila: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće