Možemo li ukloniti mikroplastiku iz vode?

Možemo li ukloniti mikroplastiku iz vode?

Mikroplastika se nalazi posvuda oko nas...

Objavljeno: 13.3.2024.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Kineski znanstvenici su išli istražiti na koji način bismo mogli iz vode koju pijemo ukloniti mikroplastiku, potencijalno opasne čestice za naše zdravlje. Tim s Medicinskog sveučilišta Guangzhou i Sveučilišta Jinan u Kini proveo je testove na mekoj i tvrdoj vodi (koja je bogatija mineralima) iz slavine.  Prije nego što su prokuhali vodu, dodali su u nju čestice nanoplastike i mikroplastike (NMP), a zatim filtrirali talog. Ustanovili su da se u nekim slučajevima prilikom kuhanja i filtriranja uklonilo do 90 posto NMP-a, iako je učinkovitost varirala ovisno o vrsti vode. 

Naime, iz tvrde vode iz slavine je na taj način odstranjena veća koncentracija NMP-a jer ona prilikom zagrijavanja prirodno stvara naslage kamenca. Mada stvaranje kamenca zna biti iritantno jer otežava kućanske poslove, u ovome se slučaju pokazalo korisnim. Kamenac se prilikom zagrijavanja hvata za površinu sitnih čestica plastike i zarobljava ih unutar svojih naslaga koje kasnije možemo ukloniti filterom. Kuhanjem se uklonila mikroplastika i iz meke vode, ali u značajno manjoj mjeri. 

"Pijenje prokuhane vode mogla bi biti održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženosti NMP-ima. Problem je u tome što se takva praksa smatra zastarjelom te se prakticira u samo nekoliko regija", navode znanstvenici u istraživanju.

Do sada smo u najvećem broju slučajeva proučavali utjecaj mikroplastike u laboratorijskim uvjetima; u replikama organa i kod miševa. Stručnjaci su u takvim situacijama utvrdili da mikroplastika može izazvati upalu i oksidativni stres u srčanim stanicama, oslabjeti rad srca i promijeniti broj otkucaja. Stoga su studije te vrste provedene na ljudima, od velike važnosti. 

Stručnjaci iz Italije su tijekom novog istraživanja otkrili komadiće plastike u masnim naslagama koje su kirurški uklonili iz pacijenata sa začepljenim arterijama i ustanovili da oni mogu biti povezani s većim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i smrti. 

Obradila: Andrea Božić

Izvor: Index.hr

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće