Od otpadne vode do toplinske energije

Od otpadne vode do toplinske energije

Umjesto u Dunav, toplinska energija će odlaziti u bečka kućanstva...

Objavljeno: 6.2.2024.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Beč je na dobrom putu da do 2040. godine postane klimatski neutralan grad. Projekt toplinskih dizalica je napokon stavljen u pogon, te će od sad toplinska energija iz otpadnih voda grijati 56.000 bečkih kućanstava. Suvremene tehnologije ugrađene u toplinske crpke, koje rade na principu hladnjaka samo u obrnutom smjeru, omogućuju izvlačenje topline iz vrlo niskih temperatura vode. Tako se primjeerice temperatura od 6 °C, pomoću toplinske crpke, može dignuti do nevjerovatnih 90 °C.

Gotovo polovica centralnog grijanja u Beču danas potječe iz viška toplinske energije koji nastaje u postrojenjima u kojima se istodobno proizvodi električna i toplinska energija. Ostatak dolazi iz spalionica, biomase i otpadne topline iz industrijskih procesa. Manji dio otpada na toplinske crpke, te geotermalnu i solarnu energiju.

Pored Beča i drugi europski gradovi idu putem ekološki osvještenog korištenja toplinske energije. Bruxelles, kao prijestolnica Belgije, ima sustav koji pomoću kanalizacijske vode može grijati već dio grada. Dugi tuneli, kanalizacijskog sustava i sustava otpadnih voda daju vrijedan izvor energije koji ostaje neiskorišten. Kako bi spriječili gubitak tolike energije, došli su na ideju da se izvori topline, poput otpadnih voda mogu ponovno koristiti za grijanje kućanstava.

U Parizu se godinama vode rasprave o tome na koji način već korištenu vodu iskorititi za grijanje u školama. Oko 70 % topline bi se tako moglo proizvesti, a dostatno je za potrebe grijanja škola u Parizu. No, problem je na koji način cijeli grad spojiti u sustav, koji hvata toplinsku energiju iz kanalizacije.

Piše: Andrea Božić

Izvor: City of Vienna

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće