Pomoću sunca do pitke vode FOTO: Pixabay.com

Pomoću sunca do pitke vode

Objavljeno: 31.1.2024.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Prema UN-u, od konzumiranja onečišćene vode svake godine umire više ljudi nego što ih strada u ratovima. Trenutno svaka deseta osoba ima ograničen pristup pitkoj vodi, a prema predviđanjima UN-a do 2050. godine bi to imala svaka četvrta osoba, tako da je pronalazak ovog i sličnih rješenja od ključne važosti. Istraživači sa Sveučilišta Teksas u Austinu razvili su uređaj koji može proizvesti sigurnu, pitku vodu koristeći samo solarnu svjetlost i jeftini gel.

Kao što je objavljeno u članku na portalu Nature Nanotechnology, sustav koristi kombinirane hibridne gel-polimer materijale poznate pod nazivom hidrogelovi za pročišćavanje vode. Prema tvrdnjama istraživačkog tima, sposobnost apsorbiranja sunčeve svjetlosti i hidrofilna svojstva sustava, što znači da privlači vodu, omogućit će proizvodnju čiste vode iz svakog izvora – pa čak i iz Mrtvog mora.

„Iz temelja smo promijenili pristup konvencionalnom solarnom isparavanju vode“, izjavio je voditelj istraživačkog tima i jedan od koautora studije, Guihua Yu.
Solarni generator pare koji je razvio tim koristi Sunčevu energiju za isparavanje vode. Nalazi se na vrhu spremnika u kojemu je onečišćena voda te se para, nastala pod djelovanjem sunčeve svjetlosti, pohranjuje. Zbog korištenja nano-strukturiranih gelova, tim tvrdi da je njihova metoda desalinizacije jeftinija od ostalih jer radi na prirodnu svjetlost. Kako bi testirali svoju tehnologiju, tim je koristio uzorke vode iz Mrtvog mora koji sadrže veliki postotak soli i tvrde kako je uređaj ovaj test položio s lakoćom. Količina soli smanjenja je na razinu koja je u skladu sa standardima za pitku vodu, koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

„Terenska ispitivanja dala su rezulate o proizvodnji destilirane vode – do 25 litara po kvadratnome metru svaki dan, što je dovoljno za potrebe kućanstva, pa čak i za područja zahvaćena prirodnim katastrofama“, dodao je Yu. Budući da prirodne zalihe pitke vode postaju sve oskudnije, istraživači se nadaju komercijalizaciji njihove metode čime bi se sigurna i pitka voda omogućila stanovništvu većeg dijela svijeta. 

Obradila: Andrea Božić

Izvor: Eko Vjesnik

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće