Projekt Waste2Fresh: Inovativno rješenje za smanjenje onečišćenja iz tekstilne industrije FOTO: Pixabay.com

Projekt Waste2Fresh: Inovativno rješenje za smanjenje onečišćenja iz tekstilne industrije

Waste2Fresh je projekt koji koristi brojne inovacije za rješavanje problema kontaminacije otpadnih voda traperom iz tekstilne industrije diljem svijeta...

Objavljeno: 27.11.2023.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Bojanje i obrada tekstila odgovorna je za 20% onečišćenja vode. Velike tvornice trapera koriste velike količine vode za svoje procese bojenja i pranja (kako bi proizveli ili izblijedjeli izgled), a zatim ispuštaju prerađenu kontaminiranu vodu u vodotokove. To dovodi do povećanja nedostatka vode jer voda koja se koristi za ove procese smanjuje dostupnost vode za lokalno stanovništvo. Onečišćenje vodotoka dovodi do uništavanja prirodnih staništa u rijekama i moru te povećane toksičnosti vode dostupne lokalnom stanovništvu.

Waste2Fresh je projekt koji financira EU kako bi se usredotočio na ovaj problem i proizveo radni demonstrator koji kombinira nove tehnologije koje učinkovito i isplativo tretiraju i recikliraju vodu u tvornici trapera u Turskoj.

Otpadne vode se uzimaju izravno iz procesnih strojeva. Brzo se tretira katalitičkim procesima, fotokatalitičkim procesima i odvajanjem membrane kako bi se uklonila boja i povezani štetni učinci bez stvaranja taloga. To znači da je potrebno malo prostora, što dovodi do toga da je veći dio tvornice dostupan za proizvodnju.

Novi materijal razvijen za razgradnju bojila je bio-kompozit nanostrukturiranog materijala uzgojenog bez potrebe za gnojivom, pesticidima ili navodnjavanjem. Potrošeni proizvodi se mogu regenerirati i biorazgradivi su na kraju životnog vijeka.

Principi kružnog gospodarstva na djelu

Dizajn projekta koristio je principe kružnog gospodarstva, analizu životnog ciklusa (LCA) i analizu troškova životnog ciklusa (LCCA) kako bi poduprli rad na stvaranju potpuno ekološki održivog sustava. Uvedena je tehnologija solarnih koncentratora koja koristi prirodnu sunčevu svjetlost za razgradnju organskih tvari, s LED diodama koje obavljaju istu funkciju tijekom noćnih sati.

Kako bi se optimizirao i kontrolirao proces, razvijeni su novi senzori koji mogu mjeriti razine onečišćenja otpadnih voda i osigurati da primijenjena obrada može postići standarde za recikliranje unutar tvornice i također postići standarde nultog ispuštanja opasnih kemikalija (ZDHC) za ispuštanje i vanjsku upotrebu .

Projekt Waste2Fresh ima fokusiran pristup, razumijevajući sve o receptu i procesu, te koristeći tehnologiju za učinkovito tretiranje svakog dijela. Unutar projekta uklanjaju se  metalni ioni i sol strategijom odvajanja, uklanjanja i nadogradnje. Skupljanje kišnice koristi se za nadopunjavanje gubitka vode u zatvorenom sustavu recikliranja kako bi se osiguralo da u sustavu ostane dovoljno vode za upotrebu.

Dionici i globalno usklađivanje

Mnogo je dionika koji su zainteresirani za rješenje problema onečišćenja industrijskih otpadnih voda. U slučaju trapera, to su marke koje prodaju traperice, vladina tijela zadužena za ekološku politiku i propise, lokalne zajednice te tvornice za bojanje i pranje rublja. U mjestima kao što je Indija, 30% tekstilnih tvornica ne vrši nikakvu obradu, a one koje to rade rade samo popravnu obradu, koja može biti skupa i proizvoditi mulj. Svi dionici žele vidjeti rješenje, a sada kada su partneri Waste2Fresh-a razvili rješenje, potrebno je globalno usklađivanje kako bi se zaustavilo onečišćenje tekstilnim bojama.

Rješavanje otpadnih voda tekstilnih tvornica

Količina otpadnih voda iz tvornica tekstila u svijetu u jednoj sekundi napuni količinu veću od zapremine olimpijskog bazena. Ovo je ključno područje kojim se treba pozabaviti kako bi se smanjila kontaminacija i nestašica vode, a inovativna tehnologija korištena u projektu Waste2Fresh obećava veliki doprinos društvu.

Bilo da se radi o prekrasnim otocima Mauricijus ili vodenim tokovima Bangladeša, kontaminacija iz tekstilnih tvornica uzrokuje veliki problem. Vrijeme je za prihvaćanje rješenja i širenje u cijelom sektoru. Tvrtka Nanofique Ltd vodi projekt, te pruža pomoć onima koji žele pružiti lokalna rješenja. Richard Burke iz tvrtke Nanofique Ltd rekao je: "Naša je misija zaustaviti onečišćenje tekstilnim bojama i osigurati tehnologiju potrebnu za postizanje toga."

Iako je početni fokus bio na sektoru trapera, tehnologija je do sada već korištena i za pružanje rješenja u drugim tekstilnim tvrtkama.

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: Innovation Newsnetwork

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće