Svjetski dan toaleta

Svjetski dan toaleta

Zahvalite se svom kućnom WC-u...

Objavljeno: 19.11.2023.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Dok mnogi u svijetu nemaju uopće pristup toaletu niti bilo kakvom sanitarnom čvoru, u Americi su već davne 1955. godine kao dio Američkog standardnog nacionalnog vodovodnog kodeksa, uveli zahodske daske u obliku slova "U", koje su postale standard u svakom javnom WC-u u Americi. Takve su daske dizajnirane kako bi maksimalno smanjile šansu da dotaknete dasku svojim genitalijama ili se pomokrite na nju. Daska u obliku slova "U" također olakšava ženama da se obrišu poslije nužde.

No, nažalost tu blagodat ne uživaju svi, jer prema posljednjem izvješću WHO/UNICEF-ovog zajedničkog programa praćenja (JMP), napredak u pogledu sanitacije i higijene uvelike je skrenuo s puta. Za 3,6 milijardi ljudi koji trenutno nemaju sigurno uređene kanalizacije, nemaju pitku vodu i nemaju toalet, jasno je da neće biti održive budućnosti bez zahoda. Vlade moraju raditi pet puta brže i osigurati zahode za sve ljude i to do 2030. godine, kad bi svi trebali imati pristup kvalitetnoj vodi i uređenim sanitarnim čvorovima.

Zato ovogodišnja tema "Svjetskog dana toaleta" kaže "Ubrzajmo promjene za sigurne sanitarne uvjete", te poziva sve nas da probudimo svijest o vrlo lošim sanitarnim uvjetima u svijetu. Nemojmo toalet uzimati zdravo za gotovo, jer mnogi ga nemaju. Nama je bez zahoda život nezamisliv, stoga se danas zahvalite svom kućnom WC-u, očistite ga i sjetite se koliko bi bolesti i danas haralo, kad ne bismo imali vlastite sanitarne čvorove.

Piše: Andrea Božić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće