Visoke razine nanoplastike u plastičnim bocama

Visoke razine nanoplastike u plastičnim bocama

Objavljeno: 15.1.2024.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Najnovija studija koja se temelji na korištenju inovativne tehnologije mjerenja, razvijena u SAD-u, pokazuje da u jednoj litri vode ili jednoj plastičnoj boci, boravi u prosjeku 240.000 plastičnih čestica, od čega je 90% definirano kao nanoplastika. Nanoplastika je glavni problem u globalnom onečišćenju platikom, a štetna je i za ljudsko zdravlje. Ona predstavlja značajne zdravstvene rizike, infiltrirajući se u stanice i tkiva u glavnim organima. Također, takve sitne čestice nose u sebi kemikalije i teške metale koje ometaju rad endokrinog sustava.

Hitno moramo pronaći alternativno rješenje

Dosadašnje procjene su ovim rezultatima dovedene u pitanje, iako znanstvenici ističu kako se čestice nanoplastike uobičajeno pronađu u rasponu od 10 do 100 puta većih koncentracija od očekivanih. Već se duže vrijeme vode medijsko-zdravstvene rasprave o štetnosti mikroplastike, budući da se ove sićušne čestice mogu infiltrirati u krvotok, šireći potencijalno štetne sintetičke kemikalije po tijelu. Navedena studija naglašava hitnu potrebu za boljim razumijevanjem utjecaja polimera na ljudsko zdravlje.

Ova nevidljiva prijetnja u plastičnim bocama vode, koju svakodnevno pijemo, zahtijeva zajedničke napore više znanstvenih, društvenih i stručnih sudionika u istraživanju alternativnih i održivih opcija za piće, osiguravajući dobrobit zajednice, kao i cijelog planeta, stoji u objavljenom istraživanju.

Piše: Andrea Božić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće