Ekološki tehničari, posao za bolju budućnost našeg okoliša

Ekološki tehničari, posao za bolju budućnost našeg okoliša

Virtualna šetnja , zanimljiv teren budućim eko znalcima

Objavljeno: 25.1.2021.

Jedno od svakako važnih zanimanja za očuvnje okoliša u budućnosti će imati ekološki tehničari čiji je posao da organiziraju i izvode ispitivanja kemijskih, mikrobioloških i bioloških svojstava ulaznih i izlaznih tvari nekog tehnološkog procesa, te sudjeluje u ostalim poslovima usmjerenima ka brizi o prirodi i okolišu.

U svom radu ekološki tehničar uzima uzorke, motri i prati stanje prirode i okoliša, te analizira sirovine i ostale tvari koje ulaze u tehnološki proces. U svom poslu surađuje sa svim stručnjacima educiranima iz područja kemijske tehnologije i drugih grana kemijske industrije, ali i sa stručnjacima u drugim područjima ljudske djelatnosti kao što su: zaštita prirode i okoliša, prehrambena, farmaceutska i kozmetička industrija, energetika, građevinarstvo i slično.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu jedna je od najcijenjenijih na području RH i svakako odličan poligon za obrazovanje budućih ekoloških tehničara.

I dok su proteklih godina budući ekološki tehničari imali prilike obići teren Zagrebačkih otpadnih voda uživo, to ove godine zbog pandemije Koronavirusa nije bilo moguće. Stoga se 3.a razred pod vodstvom razrednice, profesorice kemije Inke Kirasić, priključio na zoom virtualni teren kroz koji ih je provela glasnogovornica ZOV-a.

Oko 25 učenika prirodoslovne škole sa zanimanjem je pratilo prezentaciju, a ni pitanja nije nedostajalo. Što o mogućem unapređenju cijelog tehnološkog sustava, što o najvažnijoj radnoj snazi na samom uređaju, mikroorganizmima koji u biološkim bazenima odrađuju važnu ulogu u pročišćavanju otpadne vode na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba.

Piše: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće