Hrana iz 3D printera, nova budućnost!

Hrana iz 3D printera, nova budućnost!

Studenti Veleučilišta u Karlovcu posjetili ZOV i otkrili sve o najnovijim projektima...

Objavljeno: 14.12.2022.

Ne može nam zima ništa, znanost je jača i od minusa…! Našalili smo se prije nego su nam na uređaj došli nama uvijek dragi gosti s Veleučilišta u Karlovcu. Na  terenskoj nastavi na Zagrebačkim otpadnim vodama prisustvovalo je 30 studenata Veleučilišta u Karlovcu s dva Odjela (Prehrambena tehnologija,  Lovstvo i zaštita prirode - redovni studenti te Lovstvo i zaštita prirode - izvanredni studenti) koje je uređajem provela glasnogovornica ZOV-a Astrid Werbolle . Studenti Prehrambene tehnologije i Lovstva i zaštite prirode tijekom studija puno slušaju i uče o tehnologiji pročišćavanja otpadnih voda, ali i o  zbrinjavanju otpada i nusproizvoda animalnog podrijetla te o iskorištavanju otpada i kružnom gospodarenju.  Stoga je posjet CUPOVZ-u uvijek odlična prigoda da i uživo vide ono o čemu uče u teoriji.

IMG ef31d35a7a76dc3bf2263d0e41296ff7 V                           IMG d646fc91a09089b3e6d2534a58343626 V                                IMG 6be668773f87b81879f863af67c76172 V

Studenti prehrambene tehnologije veoma su aktivni i pri razvoju inovativnih prehrambenih proizvoda, pa se tako u suradnji s dr.sc. Sandrom Zavadlav s Veleučilišta u Karlovcu planiraju razviti funkcionalni proizvod na voćnoj bazi uz dodatak proteina sirutke, a sve u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova“ (IP-2019-04-2105) kojeg vodi izv.prof.dr.sc. Danijela Bursać Kovačević. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uspješno se provodi upravo spomenuti znanstveno-istraživački projekt, a sjajan istraživački tim intenzivno radi na razvoju funkcionalnih 3D-tiskanih proizvoda na bazi voća.

Obzirom da znanosti nikad nije dosta, dr. sc. Sandra Zavadlav s uhodanim međunarodnim timom stručnjaka intenzivno radi na dizajnu prehrambenih proizvoda budućnosti, tim osmišljava tradicionalno-inovativne TRAFIC proizvode animalnog porijekla s dodatkom prirodnih aktivnih komponenata u svrhu konzerviranja i aromatiziranja proizvoda uz neizostavnu sol koja sadrži 35% manje natrija.  Uz znanost, tradiciju i inovacije, svima će nam biti fino!

losos                      riba                            lignja

Možda uskoro i probamo što od ovih delicija iz printera, veselimo se njihovim najnovijim postignućima u Novoj 2023. godini.

Pripremila: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće